3 things social·social media

Je profiel verifiëren op Instagram, een goed idee?

Moet je nou wel of niet je profiel verifiëren op Instagram? Hoe kun je efficiënt adverteren op LinkedIn?  En waarom is de lancering van Facebook Watch wel een big deal (of juist niet)?

Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social, het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, zaken die je keuze voor een social media platform kunnen beïnvloeden en storytelling.

Hoe kun je efficiënt adverteren op LinkedIn?

Het antwoord op die vraag luidt dat je gebruik moet maken van de nieuwe automatisch bieden functie in de Campaign Manager van Linkedin advertising.

Als je een bericht wilt sponsoren, dan moest je tot nu toe zelf bepalen hoeveel budget je wilde inzetten en hoe dat budget werd ingezet. Als je dan te weinig bood, kregen te weinig mensen je bericht te zien. En als je teveel bood, was je meer geld kwijt dan noodzakelijk.

3 things social: Schermprint automatisch bieden

Hoe werkt het?

De nieuwe functie geeft je de mogelijkheid om LinkedIn je budget te laten optimaliseren. Het systeem werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Het systeem optimaliseert je budget dan voor het krijgen van de meeste kliks op je advertentie.

Het systeem zorgt er dus voor dat je advertentie wordt gezien door die mensen in je doelgroep die de grootste kans hebben dat ze erop klikken. Je hoeft dus niets tussendoor aan te passen. LinkedIn bepaalt de kans op basis van alle data die ze al hebben en een algoritme wat zelflerend is.

Voor wie is dit een oplossing?

Met name voor beginnende adverteerders op LinkedIn kan deze optie interessant zijn. Daarnaast heb je op deze manier niet per se meer een extern bureau nodig om je advertenties te optimaliseren. Als je advertentie tot doel heeft om het aantal bezoeken aan je website te vergroten, voor meer bekendheid van je bedrijf te zorgen, voor leads te zorgen of voor het bekijken van een video, dan kun je deze optie gebruiken.

LinkedIn heeft de functie door 50 bedrijven laten testen. Die konden met de automatisch bieden functie hun advertentiekosten met 10% tot 30% terugbrengen.

Wat kun je hier als ondernemer mee?

Je kunt kijken of LinkedIn adverteren wat voor je is. Het is in ieder geval wel een stuk gemakkelijker op deze manier. Sommige van de bedrijven in de test gebruikten een extern reclamebureau om de advertenties te optimaliseren. En dat hoeft dus nu niet meer. Ik ga er zelf pas in een later stadium naar kijken. Dat is omdat ik geen early adopter ben en graag wat meer trackrecord wil zien. Maar het geeft wel aan dat LinkedIn hard bezig is om aantrekkelijker te worden voor adverteerders, met name door de drempel fors te verlagen. En dat is natuurlijk positief, want je bent minder afhankelijk van Facebook.

Je profiel verifiëren op Instagram: een goed idee?

Om geverifieerd te worden op Instagram en een blauw vinkje bij je naam te krijgen moest je vroeger welhaast Kim Kardashian in hoogsteigen persoon zijn. De ‘verified’ status was alleen weggelegd voor hele bekende mensen en merken. Er was zelfs niet eens een officieel proces voor. En als je alles dacht te hebben verifieerde Instagram je alsnog niet. Zonder opgaaf van reden.

Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk om verificatie aan te vragen. En daar is ook een formulier voor. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is of dat je de verificatie dus krijgt.

Wat betekent dat: je profiel verifiëren op Instagram?

Je profiel verifiëren op Instagram betekent dat je met een blauw vinkje naast je naam kunt aantonen dat je account volgens Instagram “de authentieke vertegenwoordiging” is van “een belangrijkste publieke figuur, beroemdheid, wereldwijde entiteit of bedrijf die het account vertegenwoordigd”. In gewone mensen taal: een blauw vinkje naast de naam Heineken betekent dat je te maken hebt met het account van Heineken zelf. Op die manier kun je makkelijker het onderscheid maken tussen accounts van echte bedrijven en fake accounts.

Hoe werkt het?

Je kunt je profiel verifieren op Instagram door in je instellingen menu te kiezen voor de optie die ‘verificatie aanvragen’ heet. Daarna moet je je volledige naam en een scan van je paspoort of rijbewijs uploaden en kun je op “verzenden” drukken. Als je de verificatie voor een account van je bedrijf doet, dan kan een uittreksel van de Kamer van Koophandel of een ander bewijs dat je bedrijf bestaat (een energierekening is in de VS een bekend middel) worden gebruikt.

3 Things Social: schermprint je profiel verifiëren op Instagram

Wat zijn de eisen aan verificatie?

De belangrijkste eis is dat je jezelf moet zijn. Je moet een eigen identiteit hebben. Je eigen verhaal. En uiteraard moet je uniek zijn. Dat houdt in dat er per persoon maar 1 account wordt geverifieerd. Dus als je een aantal accounts hebt, dan zul je moeten kiezen. Verder moet je account publiek zijn. Dus prive-accounts worden – voor zover bekend – niet geverifieerd. Je account moet compleet zijn, in de zin dat je een bio en een profielfoto moet hebben en dat je tenminste 1 bericht moet hebben gepost. Wat niet in je bio mag staan zijn “voeg me toe” links naar andere social media. Tot slot heeft Instagram aangegeven dat ze kijken of je “bekend van radio en TV” bent. Dus als je geen artikelen op je naam hebt staan, nooit in de krant hebt gestaan, of een YouTube celebrity bent heb je weinig kans.

En stel je voldoet aan de eisen? Dan is de kans nog erg groot dat je wordt afgewezen of dat je er niet doorkomt. In een Facebook groep van Matt Navarra blijkt dat er veel aanvragen zonder pardon worden teruggestuurd. Zonder dat het duidelijk is wat er mist.

Is het een nuttig om je te laten verifiëren?

Nee, dus. Tenzij je een aanzienlijke hoeveelheid volgers hebt of op een andere manier een bekend persoon bent (of een merk). Daarbij is het voor verreweg de meeste bedrijven geen harde noodzaak, zeker niet als je een puur Nederlandse naam hebt. De kans dat je dan slachtoffer wordt van nepaccounts die je na-apen is te klein voor Instagram om zich er heel druk om te maken. Overigens, als je aanvraag wordt afgewezen dan kun je het na 30 dagen weer proberen, aldus de onderstaande schermprint die een gebruiker @slonoxy naar Matt Navarra stuurde. Dan moet je wel alle werk opnieuw doen.

20180902_verification failed

Wat is dan wel nuttig?

Er zijn tenminste 6 verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het duidelijk wordt dat je account echt bij jou of je bedrijf hoort.

  • Sowieso moet je ervoor zorgen dat een link naar je accounts op websites en andere social media accounts staat.
  • Het helpt als je je account ook in andere uitingen (denk aan e-mail) gebruikt, dus zet een link in de handtekening onder je e-mail.
  • Persoonlijk doe ik mijn best om ervoor te zorgen dat berichten op mijn @YSMB_nl account consistent zijn qua look & feel. Op die manier kun je
  • En voor zover mogelijk heb ik ervoor gezorgd dat ik op alle social media als Your Social Media Buddy vindbaar ben.
  • Als je een bio maakt, zorg dan voor een link naar je website en een herkenbare profielfoto (of logo).
  • Tot slot is een goede bio tekst een must. Zorg er dus voor dat het duidelijk is wie je bent, wat je doet en neem ook relevante keywords (hashtags) op zodat je op die manier gevonden wordt.

Facebook Watch: Big Deal?

Vorig jaar introduceerde Facebook Watch in de Verenigde Staten. Afgelopen week werd de concurrent van YouTube in de rest van de wereld uitgerold. Is dit alleen een leuk weetje of ook interessant voor adverteerders en pagina beheerders? Me dunkt het laatste want er komen allerlei leuke mogelijkheden bij.

Facebook Watch schermprint 3 Things Social 2 september

Wat is Facebook Watch precies?

Het is de plek waar je alle video’s die op Facebook zijn geplaatst terug kunt vinden. Dus ook mijn vlogs. Maar ook zijn er series te vinden en vlogs en live video’s. Kortom, YouTube op Facebook. En er zijn allerlei leuke zoek- en filterfuncties. En Facebook kan een combinatie bieden van twee elementen die oudere en jongere gebruikers kunnen lokken: Netflix/HBO-kwaliteit series en filmpjes van favoriete influencers (in Nederland bijvoorbeeld Enzo Knol).

Maar omdat Facebook ook een advertentieplatform heeft, is er ook aan de adverteerders gedacht. Aan de grotere dan. Want er komen zogenaamde pre-roll (voorafgaande aan de video) en mid-roll (in de video) advertenties. En als je genoeg volgers hebt en genoeg bekeken video’s, dan krijg je een deel van de advertentie opbrengst. Ik verweet eerder YouTube dat ze naar een soort Champions League voor vloggers leken te streven. Dat is waar Facebook begint: je moet echt heel veel kijkminuten halen en blijven halen om mee te delen in de advertentie-opbrengst. In die zin is het wel een big deal.

Waarom is dit voor ondernemers belangrijk nieuws?

Ten eerste natuurlijk omdat er een concurrent van YouTube bijkomt en omdat al je video’s en vlogs nu op een plek te vinden zijn. Dat is handig om te weten. Maar daarnaast is het ook wel een big deal omdat Facebook de lijn tussen social media en televisie over gaat. Het doel van de onderneming is om gebruikers permanent op het platform te houden. Tenminste, als ze online zijn. Daarbij moet Facebook een manier vinden om op een gezonde manier om te gaan met het spanningsveld tussen zoveel mogelijk ogen voor hun content en dus voor adverteerders aan de ene kant en digital wellbeing aan de andere kant. Mijn idee is dat die spagaat nog wel eens een hele lastige kan worden, ook publicitair. Maar hoe dat uitpakt blijft afwachten.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.