3 things social·social media

3 Things Social: Hoe kun je YouTube Kidsproof maken?

Ga je los met Facebook advertenties voor de feestdagen? Wat zijn LinkedIn Dynamic Ads? En hoe kun je YouTube kidsproof maken?

Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social. 3 Things Social is het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, adverteren en strategie.

Los met Facebook advertenties voor de feestdagen?

De zomer is voorbij. De pepernoten liggen alweer in de schappen van de supermarkten. Dus wordt het tijd om aan de feestdagen te gaan denken. Zeker als je een ondernemer bent die het qua omzet voor een deel van de feestdagen moet hebben.

Dus vond Facebook het een mooi moment om een aantal functies live te zetten speciaal voor de feestdagen. Vorige week hadden we het al over Instant Experiences, maar deze week startte er een beta test met advertenties in Facebook Stories en kondigde Facebook aan dat ze nieuwe filters lanceren die je over je advertenties heen kunt plakken.

Advertenties in Facebook Stories?

Facebook Stories worden nu zo vaak gebruikt (150 miljoen dagelijkse gebruikers) dat Facebook een aantal grotere reclamebureaus heeft gevraagd om met hun klanten te adverteren via Facebook Stories. In mei kondigde Facebook aan dat er advertenties zouden komen in de stories. De eerste test begon bij grote adverteerders in 3 markten (de VS, Mexico en Brazilie). De testfase wordt nu dus uitgebreid en daarmee komt ook de volledige uitrol dichterbij. Wanneer die precies is, wordt binnenkort aangekondigd.

Nieuwe filters in je advertenties?

Als je zogenaamde dynamische advertenties op Facebook gebruikt, dan kun je daar straks ook filters overheen gaan plakken. En het leukste is dat je die ook nog kunt ontwerpen. Dus met een goede grafisch ontwerper, kun je echt hele mooie dingen met je advertenties doen. De schermprint van Facebook hieronder geeft je een beeld van wat er allemaal mogelijk is.

20180916_schermprint_dynamic_ads_FB

En Facebook maakt het ook makkelijker om mobile-first advertenties te maken op basis van video. Mobile-first advertenties zijn advertenties die op mobiele apparaten goed uit de verf komen, bijvoorbeeld omdat ze kort zijn of omdat het formaat van de beelden ervoor is aangepast. Ze blijken gemiddeld 27% beter op het netvlies van klanten te blijven hangen dan gewone advertenties.

Daar hoef je niet eens een filmpje voor op te nemen. Want Facebook helpt je ook om foto’s tot een video van 6 tot 15 seconden te promoveren. Op die manier wordt video ook toegankelijk voor mensen die niet voor de camera willen staan.

En Facebook zorgt er ook voor dat je stickers en templates kunt gebruiken die speciaal geschikt zijn voor de feestdagen. En ze geven je binnenkort de gelegenheid om het Instant Storefront template vanuit je bestaande collectie met producten te vullen. Dat Instant Storefront template is weer onderdeel van de Instant Experiences. Als jij de afbeeldingen selecteert, maakt Facebook er een filmpje van. Als je een voorbeeld wilt zien van hoe dat werkt, dan is dit filmpje van Facebook zelf een goede start.

Wat kun je hier als ondernemer mee?

Beide functies geven een boel creatieve mogelijkheden, zonder dat je gelijk heel technisch hoeft te zijn. Als je al je product catalogus op Facebook hebt geupload, dan geven de nieuwe videomogelijkheden een leuk alternatief. Verder kun je nu ook met video adverteren als je zelf niet voor de camera wilt en ook geen grote bedragen wilt uitgeven aan het maken van een filmpje. Voor creatieve ondernemers die los willen gaan voor de feestdagen zijn er dus weer een boel mogelijkheden bijgekomen.

Wat zijn LinkedIn Dynamic Ads?

Niet alleen Facebook kwam met advertentienieuws. Ook LinkedIn kwam met een aankondiging waar adverteerders blij van worden. Op LinkedIn wordt het mogelijk om met Dynamic Ads te werken vanuit de campaign manager.

Wat zijn dynamic ads

De Dynamic Advertenties van LinkedIn hebben maar 1 doel: je advertenties personaliseren en daardoor meer aandacht trekken. Gepersonaliseerde advertenties zijn nou eenmaal veel effectiever dan normale advertenties. De functie maakt gebruik van de publiek bekende informatie op het LinkedIn profiel van degene die jouw advertentie voorgeschoteld krijgt. Omdat diegene dat ook zelf kan instellen, levert het voor de AVG niet echt problemen op.

Doordat deze vorm van adverteren nu ook in de campagnemanager van LinkedIn komt te staan, kan iedereen met een advertentie account er gebruik van maken. Het is daarmee de laatste vorm van adverteren op LinkedIn die wordt toegevoegd aan de advertentiemogelijkheden in de campagnemanager van LinkedIn.

Hoe werkt het?

Het principe is heel makkelijk: je hebt standaard advertenties en daar wordt wordt bij Dynamic Ads als het ware een personalisatie laag overheen gelegd. Dus in plaats van dat iemand alleen je logo, advertentietekst en je call to action ziet, wordt de aandacht van de gebruiker met zijn eigen voornaam en foto getrokken. Dit zie je ook in het voorbeeld wat LinkedIn gebruikt in zijn blogpost over dit onderwerp.

20180916_LinkedIn_dynamic_ad

Voor de personalisering hoef je zelf weinig te doen. Dat is namelijk wat LinkedIn doet op basis van publieke profiel informatie. Wat je wel zelf moet regelen is het schrijven van de advertentietekst en afbeeldingen. En uiteraard kun je met behulp van a/b testen kijken welke afbeelding, tekst of call to action het beste werkt.

Als je meer wilt weten over het hoe en wat van dynamic ads op LinkedIn, inclusief voorbeelden, dan geeft dit artikel van LinkedIn zelf je de nodige informatie.

Wat kun je hier als ondernemer mee?

Als je zelf advertenties op LinkedIn maakt, dan kun je dit ook zelf gaan gebruiken. Daardoor kun je mensen persoonlijk benaderen zonder dat je een connectie met ze hoeft te hebben. Het is dus een vorm van cold calling, zonder dat je er je telefoon voor nodig hebt. En als je er een goede landingspagina achter zet (bijvoorbeeld een gepersonaliseerde landingspagina die je met de purlplugin hebt gemaakt), maak je  het effect van personalisering nog sterker.

YouTube Kidsproof maken?

Stel, je hebt kinderen die graag op YouTube ‘rondzwerven’. Dan wil je als ouder graag YouTube kidsproof maken. Dat kan niet alleen met tijdslimieten maar je kunt ook controleren welke content je kinderen bekijken. In april kondigde Google al aan dat ouders de mogelijkheid zouden krijgen om handmatig de filmpjes en kanalen te beoordelen waar hun kinderen naar kijken. En die functie werd afgelopen week uitgerold in de Android app en wordt binnenkort uitgerold in de iOS app.

Hoe kan ik filmpjes en kanalen selecteren om mijn YouTube kidsproof te maken?

Het belangrijkste is dat deze functionaliteit alleen in YouTube Kids zit. Als de functionaliteit eenmaal live is, dan kun je per kind verschillende settings gebruiken. Dus als je ene kind 6 is en de ander 9, dan kun je voor de oudste andere filmpjes ‘vrijgeven’. Het eerste wat je daarvoor moet doen is in het profiel de functie “alleen toegestane inhoud” aanzetten. Hiermee zorg je ervoor dat je kind alleen kan kiezen voor filmpjes, kanalen en afspeellijsten die jij hebt goedgekeurd. Goedkeuren doe je door in collecties op het plusteken te tikken (zie hieronder).

20180916_YTK_3p Collections

Voor oudere kinderen is er een setting die wat meer vrijheid geeft. Die vrijheid zit dan in de zoekmogelijkheden en toegang tot filmpjes over games en muziek. Door de content level instellingen in het profiel van je kind aan te passen kun je deze mogelijkheden ‘vrijgeven’. Deze functionaliteit is nog niet buiten de VS uitgerold, dus je zult nog even moeten wachten.

20180916_YTK Age Up UI

Sommige mensen vinden dat dictatuur. Zelf denk ik dat je het niet aan kinderen moet willen overlaten waar ze naar kunnen kijken. Ik heb alle vertrouwen in de opvoedende vaardigheden van de ouders om mij heen. Maar ik heb niet alle vertrouwen in de capaciteiten van de grote technologie firma’s om ongeschikte content weg te filteren. Google zelf heeft dat overigens ook toe. En voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Waarom is dit voor ondernemers belangrijk nieuws?

Als je kinderen hebt of als ondernemer met kinderen werkt dan is dit belangrijk nieuws. YouTube Kids geeft je de mogelijkheid om ouders de controle te geven over welke filmpjes hun kinderen bekijken. Daarnaast past het prachtig in alle inspanningen van de grote technologiebedrijven om het digitale welbevinden van hun klanten (inclusief kinderen) te verbeteren.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen. Dan is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.