3 things social·privacy·social media

3 Things Social: Kan ik mijn Facebook pagina via mijn mobiele telefoon beheren?

Hoe kun je een Facebook pagina op je mobiele telefoon beheren? Gaat de Twitter tijdlijn terug naar de toekomst? En verdwijnt de incognito modus in Chrome?

Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social, het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things Social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, zaken die je keuze voor een social media platform kunnen beïnvloeden en storytelling.

Hoe kun je een Facebook pagina beheren op je mobiel?

Als je meerdere Facebook pagina’s beheert en dat mobiel wilt doen, kan het best wel druk worden om dat via de normale iOS of Android App te doen. Want niet alleen krijg je dan allerlei meldingen door elkaar. Met alle tests die Facebook doet heb je ook nog eens te maken met functionaliteit die je het ene moment kunt vinden en een dag (en een app update) later van de aardbodem en je mobiel verdwenen is. Dus heeft Facebook daar aparte apps voor. Hieronder ga ik er twee bespreken: de Creator app en de Paginabeheer app.

De Facebook Creator app

Deze app werd in 2017 door Facebook gelanceerd voor creatieve pagina beheerders. De app was in eerste instantie bedoeld voor pagina beheerders die veel met video werken. Maar inmiddels is het een app waarmee je ook statistieken over je berichten en video’s kunt zien. Verder stelt de app je in staat om berichten van bezoekers te beantwoorden, je pagina inbox te beheren en berichten van bezoekers te bekijken. Tot slot kun je met de Creator app ook verhalen maken op je pagina (verhalen zijn de Facebook versie van Instagram Stories) en je Instagram berichten maken. Het is dus een vrijwel volledige pagina beheer tool die redelijk makkelijk en intuitief werkt. Enige nadeel is dat je er slechts 1 pagina in kunt beheren.

Schermprint Creator App voor 3 Things Social over beheer Facebook pagina op mobiele telefoon

De Facebook Paginabeheer app

Wil je meerdere pagina’s beheren, dan kan dit niet via de Creator app maar wel via de Paginabeheer App van Facebook. De Paginabeheer app is de mobiele versie van de Facebook Business Manager website. Alle mogelijke beheerwerkzaamheden van een pagina kun je hierin uitvoeren. Het enige wat niet kan: video’s bewerken, verhalen plaatsen (op Facebook en Instagram) en berichten van bezoekers die op je tijdlijn komen, goedkeuren. De app is zo groot dat ik af en toe moet zoeken naar waar een optie precies zit.

Schermprint Paginabeheer app van Facebook in 3 Things Social over het beheren van Facebook pagina's met je mobiele telefoon

Wordt het Creator of Paginabeheer?

Welke van de twee apps voor jou geschikt is, hangt af van wat je met de app wilt. Als je meerdere pagina’s wilt beheren dan is de keuze makkelijk. Hetzelfde geldt als je wilt adverteren via de app. Dan kom je uit op de Paginabeheer app. Heb je maar een pagina te beheren en wil je leuke dingen met video en verhalen doen, dan is de Creator app daar het beste voor geschikt. Zelf vind ik de Creator app net even beter werken. De app ziet er wat moderner uit en is intuïtiever. Dus voor alles wat Your Social Media Buddy aangaat, gebruik ik Creator. Alleen voor advertenties en voor het beheren van andere pagina’s kom ik op de Paginabeheer app.

Overigens is er wel een moeilijkheid: het goedkeuren van berichten op de tijdlijn van je pagina die door anderen zijn gemaakt. Dit kan in geen van beide apps. Sterker, de enige manier om dat via een mobiele telefoon te doen is via je browser inloggen op Facebook.com. En zelfs dan loop je waarschijnlijk tegen problemen aan met toegangsrechten.

Mijn tip: zorg dat je alleen mensen beheerder van je pagina maakt die dat ook echt moeten zijn. Mensen die af en toe een bericht plaatsen zijn dan redacteur. Dit stel je in via de pagina instellingen onder de optie pagina rollen. En dat kan wel weer via de Paginabeheer app.

Wil je een idee krijgen van de mogelijkheden van de Creator app? Dit artikel van Social Media Examiner (Engelstalig) geeft een prima idee van de creatieve opties.

Gaat de Twitter tijdlijn terug naar de toekomst?

Het was een klein berichtje. Of liever gezegd, een serie van tweets dat begon met de mededeling dat Twitter werkt aan nieuwe manieren om twitteraars meer controle te geven over wat ze op hun tijdlijn zien. En bij tweet nummer 4 ging heel social media land ineens rechtop zitten: switchen tussen een tijdlijn met relevante tweets en een met de meest recente tweets?

In 2016 schakelde Twitter over van een chronologische tijdlijn, waarbij de nieuwste tweets bovenaan stonden, naar een tijdlijn op basis van relevantie voor de gebruiker. En sindsdien is er veel en vaak geroepen om de terugkeer van de chronologische tijdlijn. Die smeekbede lijkt dus nu verhoord te worden.

Wanneer krijg ik mijn tijdlijn terug?

Twitter gaf aan dat ze binnenkort gaan testen. En dan is het afhankelijk van of je in de testgroep zit. Persoonlijk denk ik dat het nog wel een paar maanden gaat duren voordat Twitter dit op een redelijk werkend niveau heeft. Als eerste oplossing heeft Twitter nu een optie aangepast die “Toon de beste Tweets eerst” heet. Deze optie is te vinden in de instellingen van je Twitter app onder inhoudsvoorkeuren (zie onderstaande schermprint). Als je die optie uitzet, krijg je de tweets van mensen die je volgt in omgekeerde volgorde (dus de nieuwste eerst). Als je de optie aanzet, is je tijdlijn gestuurd door je eigen voorkeuren.

IMG_2328

In een later stadium zal Twitter een makkelijker optie geven om te switchen tussen een tijdlijn op basis van je eigen voorkeuren en een puur chronologische tijdlijn.

Waarom is dit belangrijk nieuws?

Twitter verandert langzaam van koers om gebruikers vast te houden en zo aantrekkelijk te blijven voor adverteerders. Sinds een jaar is het bedrijf begonnen aan een reis waarbij het aantal tekens per bericht is verdubbeld, video een belangrijker rol op de tijdlijn heeft gekregen, er audio-only berichten mogelijk zijn. Wat blijft er dan te wensen over? Het aanpassen van berichten staat bij heel veel gebruikers hoog op het verlanglijstje. Ik ben heel benieuwd wanneer dat mogelijk gaat worden.

Verdwijnt de incognito modus uit Chrome?

Mis je de incognito modus in je Chrome app op je smartphone? Dat zou zomaar kunnen. Want deze week kwam naar buiten dat Google aan het testen is met de naam van de functie: “private mode”. Bij vrijwel alle andere internet browsers heeft die een naam die duidelijk maakt dat er een zeker mate van privacy bij komt kijken. Zo heeft Apple’s Safari browser de “privé”, heeft Mozilla “privé browsen” en bij Edge (de browser van Microsoft) heet het “in privé”.

Google Chrome Incognito modus in 3 Things Social

Hoe privé is dit nou eigenlijk?

Een wijdverbreid misverstand over deze manier van surfen is dat je echt privé of onherkenbaar bent. Je internetprovider kan namelijk nog steeds alle verkeer zien. Dus anoniem surfen is er op deze manier niet echt bij. En zelfs als je privé aan het surfen bent, krijgt Google nog steeds een enorme hoeveelheid data over je binnen die het zou kunnen ont-anonimiseren.

Wat is er dan wel privacy vriendelijk? Er worden geen cookies, geschiedenis en formulieren lokaal opgeslagen. In die zin is het dus een privacy vriendelijker optie voor gebruikers dan op het open web surfen.

Voorlopig gaat het om een test, dus de uitkomst moeten we gaan afwachten. Zelf heb ik het idee dat de naam er niet heel veel toe doet. Tenzij dit de start is van een veel grotere verandering die echt privacy vriendelijk surfen mogelijk maakt. Maar gezien Google’s verdienmodel, denk ik dat we daar voorlopig nog niet aan toe zijn.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.