3 things social·SMM·social media

3 Things Social: Welke hashtags moet je gebruiken op social media?

Hoe vind ik de juiste hashtags voor mijn social media account? Zijn advertenties in Facebook Stories een goed idee? En wat moet je als ondernemer met de nieuwe VR set van Facebook?

Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social, het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, zaken die je keuze voor een social media platform kunnen beïnvloeden en storytelling.

Hoe vind ik de juiste hashtags?

Een hashtag is een van de meest gebruikte tekens op het internet. Al sinds het begin van het chatten op internet werd het #-teken gebruikt om conversaties te categoriseren en vindbaar te maken (dit waren openbare chats, niet het soort gesprekken wat we tegenwoordig op WhatsApp en Messenger met elkaar hebben). En toen Twitter het ging gebruiken om tweets op onderwerp te sorteren, was het hek van de dag.

Op Instagram is het gebruik van hashtags zelfs niet meer weg te denken, want zonder word je bericht bijna zeker niet gevonden. Verder kun je tegenwoordig ook hashtags volgen op Instagram. En ook op YouTube is een tag een belangrijk middel om gevonden te worden.

Maar ja, hoe vind je een hashtag die past bij jouw account, jouw content en jouw klanten? En waar vind je die?

Zijn hashtags alleen voor Instagram en Twitter?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk al gegeven: nee. Hashtags zijn met name op Twitter en Instagram een way of life. Maar inmiddels is het ook op LinkedIn normaal om hashtags te gebruiken in je berichten, en zelfs Facebook en Pinterest zijn er niet meer vies van. Daarnaast is het bredere begrip ‘tag’ als tool om gevonden te worden ook op WordPress, Google+ (als iemand dat nog gebruikt) en YouTube een belangrijk middel geworden.

Welke hashtags moet ik gebruiken

Welke hashtags je moet gebruiken hangt van de volgende factoren af:

  • Wie is mijn klant
  • Op welk platform gebruik ik de hashtags
  • Wat is het onderwerp van mijn bericht (#duh)
  • Welke hashtags passen bij het onderwerp van je account
  • Welke hashtags zijn populair bij ‘concurrenten’.

Wie je klant is, bepaald hoe en waarop hij of zij gaat zoeken. Het hebben van een goede beschrijving van je doelgroep is hierbij belangrijk. Als je dit niet goed beschreven hebt, wordt het vinden van hashtags echt veel tijdrovender.

Voor welke platforms je hashtags gebruikt gaan worden, is relevant omdat je op Instagram tot 30 hashtags kunt gebruiken, terwijl je op Twitter met 5 of meer hashtags al aardig in de spam categorie terecht komt. Dus op Twitter moet je meer focussen. Op LinkedIn geldt min of meer hetzelfde, terwijl op YouTube je 500 karakters hebt om tags mee te geven.

Het onderwerp is uiteraard een bepalende factor voor de vraag welke hashtags je moet gebruiken. Maar het onderwerp hoeft zeker niet hetzelfde te zijn als de hashtag. Ook hier is het weer belangrijk om te weten wie je klant is en welke zoektermen hij of zij gebruikt om jouw onderwerp te vinden. Instagram heeft ook de mogelijkheid om op tags te zoeken en dan gerelateerde hashtags te vinden.

In hoeverre hashtags bij je account moeten passen is een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik dat je met name op Instagram en YouTube echt wel een vaste set hashtags mag gebruiken die bij het onderwerp van je account of bij je bedrijfsnaam passen. Dus als je mooie videos maakt of vlogtrainingen geeft, dan kun je daar zeker wel een paar tags voor gebruiken. En verwerk je bedrijfsnaam in een hashtag. Zorg er wel voor dat die makkelijk te onthouden en makkelijk aan je bedrijf te linken is.

Tot slot zijn hashtags die populair zijn bij je concurrenten of collega’s in dezelfde branche zeker een bron voor inspiratie. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zeg ik altijd maar. En met name op social media geldt er weinig tot geen exclusiviteit op hashtags. Sterker, de meeste merken vinden het, binnen bepaalde grenzen prima om als hashtags te worden gebruikt. In het voorbeeld van de video’s kunnen bepaalde vaktermen dus prima werken.

Waar vind ik die hashtags?

Er zijn ongelofelijk veel tools en sites die je kunnen helpen om hashtags te vinden. Als je gaat zoeken op Google krijg je genoeg resultaten om je de rest van je leven bezig te houden. Omdat jij daar geen tijd voor hebt, en ik het niet nuttig vond om verder te zoeken dan pagina 2 op Google, heb ik een aantal tools verzameld die ik gebruik om onderzoek te doen.

Mijn start is Google zelf. Ik heb een plugin in Chrome die “Keywords Everywhere” heet en die me links naast mijn zoekresultaten alternatieve zoektermen geeft die op Google vaak gebruikt worden. Daarnaast gebruik ik af en toe ook sites als Answer The Public. Daarmee krijg je inzicht in de zoekvragen van je potentiele klanten. Deze tools zijn voornamelijk handig als input voor je SEO en SEA, maar zijn ook goede input voor je hashtags. Je hebt namelijk een goede kans dat potentiele klanten ook die hashtags gebruiken om op social media te zoeken.

Dan is er voor YouTube een plugin in Chrome die VidIQ heet. Die tool helpt je om je tags te optimaliseren. Ik heb zelf gemerkt dat als je de tags synchroon houdt met je titel en de omschrijving, je hoog scoort. Maar dat betekent niet dat je dus ook gevonden wordt. Daarvoor heb je ook informatie nodig over hoe goed een zoekterm werkt in de rankings. En die informatie geeft VidIQ je beperkt in de gratis versie (de betaalde versie geeft wel meer info).

Voor Instagram en Twitter zijn er legio tools die je kunnen helpen. Allereerst is er Instagram zelf. Instagram geeft je namelijk inzicht in hoe vaak een hashtag wordt gebruikt. De tip daarbij is overigens wel om niet uitsluitend te gaan voor de extreem populaire tags want daar word je niet op gevonden.

Qua betaalde tools wil ik hier Later en Tailwind noemen. Deze twee tools zijn redelijk industry standard en bieden leuke mogelijkheden. En sites als Hootsuite en Buffer bieden met blogs een hoop tips en trucs.

Er zijn veel verschillende meningen over het aantal te gebruiken hashtags maar iedereen is het er wel over eens dat het een mix van populaire, minder populaire (targeted) en niche hashtags moet zijn. Uiteindelijk gaat het om de mix en de relevantie van die mix voor je doelgroep. En dat is, hoe vervelend het ook klinkt, een kwestie van testen. Dus ga vooral kijken in je statistieken hoe goed je berichten het doen qua likes en (vooral) commentaren.

Facebook Story Advertenties: een goed idee?

Inmiddels zijn we gewend aan advertenties in zo ongeveer elk deel van Facebook maar video’s en Stories waren nog niet aan de beurt. Maar afgelopen week was het dan zo ver. Er komen zogenaamde ad-breaks in video’s en je kunt gaan adverteren in Facebook Stories (de Facebook versie van de razend populaire Instagram feature).

Hoe werkt het?

Het werkt heel simpel qua techniek. Facebook Stories is een van de mogelijkheden die je kunt gebruiken als je adverteert. Dit hoef je niet eens bewust te doen want Facebook toont standaard een advertentie op alle platforms waarvoor zij het geschikt acht. Je moet de optie dus handmatig uitzetten.

Je kunt de optie ook handmatig aanzetten als je zelf wilt selecteren op welke Facebook media je advertentie wordt getoond (zie schermprint hieronder)

Adverteren in Facebook Stories

Qua lay out is het ideale format van een advertentie in Stories op Facebook gelijk aan dat op Instagram. Dus als je aparte advertenties in Stories wilt plaatsen dan kan dat met een verticaal georiënteerde advertentie (horizontaal is 16 bij 9, Stories zijn 9 bij 16), zoals je hieronder ziet van KFC en Kettle Brand.

Adverteren in Facebook Stories

Mocht je denken dat dit heel lastig is: Canva heeft standaardformaten voor afbeeldingen in advertenties. En ik vermoed dat Photoshop en dergelijke pakketten ook wel opties hebben om de afbeeldingsmaten in te stellen. Heb je niet exact het formaat dan wordt de ruimte boven en onder de afbeelding door Facebook opgevuld. Een deel van een berichttekst of advertentietekst zal onder de afbeelding komen te staan.

Wat zijn de voordelen?

Omdat Stories een nieuwe plek voor advertenties zijn, liggen de kosten voor weergave van je advertentie lager dan in het reguliere nieuwsoverzicht. Daarvoor gaan de kosten voor een klik naar je website of een pagina like ook omlaag. Daar staat tegenover dat je wel afhankelijk bent van of jouw doelgroep ook naar Stories kijkt. Indicatie daarbij is dat Stories voor jongere mensen wat gewoner zijn dan voor ouderen.

Een voordeel vind ik persoonlijk dat je de mogelijkheid krijgt om ook op Facebook je advertenties op een aparte manier vorm te geven. Je kunt namelijk met materialen die je op Instagram gebruikt werken.

Daarnaast vind ik het prettig om met een verticale manier van weergeven te werken omdat je daarmee het hele mobiele scherm kunt gebruiken en niet een deel zoals op reguliere advertenties. Op die manier heb je veel meer impact.

En het is een snel groeiend platform met inmiddels bijna 300 miljoen gebruikers wereldwijd.

Dus, moet je dit proberen? Ik zou sowieso de optie niet uitschakelen als je gaat adverteren op Facebook. En zelf ga ik zeker werken met aparte advertenties voor in Stories om op die manier gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden.

VR voor ondernemers?

Deze week introduceerde Facebook haar nieuwe all-in-one virtual reality systeem: de Oculus Quest. Die komt in maart volgend jaar op de Amerikaanse markt beschikbaar voor $399. Het is een grotere uitgave van de bestaande Oculus Go (die kost $199).

Het nieuwe systeem biedt met zogenaamde Touch Controllers de mogelijkheid om standalone (dus zonder PC aansluiting, draadjes, etc.) te genieten van VR.

Toepassingen?

De range aan toepassingen is nog steeds beperkt. VR is nog lang niet op het niveau waarop het mainstream gebruikt kan worden. Je kunt er spelletjes mee spelen en sommige bedrijven en musea beginnen nu te ontdekken dat je mensen een virtuele rondleiding kunt geven.

En dat laatste is nou precies de toepassing voor VR waarvan ik denk dat die op een termijn van een jaar gaat doorbreken. Met name toepassingen waarbij je bezoekers en klanten in staat stelt om in je winkel of bedrijf rond te kijken zonder dat ze langs hoeven komen. Of mensen de gelegenheid te geven om zich even op vakantie te wanen, voordat ze een reis bij je kopen.

En als je dat koppelt aan mogelijkheden van online shopping, dan kun je klanten een online shopping ervaring bieden die de huidige webshops als middeleeuwse techniek doet verbleken. En qua gaming, denk even aan de mogelijkheden om de Formule 1 of FIFA 19 te beleven.

Wel of niet doen?

Ik denk dat technieken als virtual reality (en augmented reality) nog in de kinderschoenen staan. De gebruiksmogelijkheden zijn nu nog beperkt. Aan de andere kant biedt nu instappen voor ondernemers die risico durven te nemen grote voordelen. Niet alleen ben je vroeg op een platform met heel veel belofte. Je krijgt er ook nog eens de hele leercurve bij cadeau. En dat zijn mooie verhalen voor op netwerkbijeenkomsten of gewoon bij het avondeten.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Een gedachte over “3 Things Social: Welke hashtags moet je gebruiken op social media?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.