3 things social·social media

3 Things Social: Wordt de Facebook pixel een first party cookie?

Wat kun je met de nieuwe scanbare naamtags van Instagram? Hoe kun je nog makkelijker zoeken op Pinterest? En wordt de Facebook pixel een first party cookie?

Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social, het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, zaken die je keuze voor een social media platform kunnen beïnvloeden en storytelling.

Scanbare naamtags op Instagram, wat kun je ermee?

Instagram kwam weer eens met iets nieuws: scanbare naamtags. Waarschijnlijk komt het bekend voor want eerder dit jaar kwam LinkedIn ook al met een QR code die je kunt scannen. En het principe is ook hetzelfde. Je scant een code in de Instagram app, bijvoorbeeld vanuit de camera modus en vervolgens kun je de persoon of het bedrijf waarvan je de code hebt gescand ook op Instagram volgen. Dat scheelt een hoop getyp en dus de mogelijkheid op fouten. En, in tegenstelling tot vooraf gegenereerde QR codes kun je deze plaatjes ook nog aanpassen aan je smaak.

Waar kan ik mijn scanbare naamtag vinden?

Je naamtag kun je vinden in het hamburgermenu op je profielpagina (rechtsboven naast je naam). Als je op de drie liggende streepjes tikt, krijg je een menu waarin je de naamtag vind. Tik daarop en je krijgt een overzicht van je naamtag, hoe het werkt en wat je allemaal aan kunt passen.

Aanpassen is gemakkelijk: tik op de afbeelding met je naamtag en verander de kleur. Tik op het woord kleur om te switchen naar bijvoorbeeld emoji of een selfie te maken met een zonnebril, snor, etc. Als je klaar bent, tik je op het kruis linksboven. Hieronder vind je een paar screenshots. Voor een volledige beschrijving kun je dit artikel van AdWeek lezen.

Volgen werkt op bijna dezelfde manier. Je gaat naar de naamtag optie, tikt onderin op ‘Een naamtag scannen’ en houdt je camera voor de code die je wilt scannen. Daarna krijg je de naam van het account en de opties om te volgen en het profiel te bekijken.

Waarom is dit nou belangrijk?

Behalve dat het gewoon een handige functie in de offline wereld is, liep Instagram ook wat achter op andere social media platforms. En met name het feit dat deze functie op Snapchat wel beschikbaar was en op Instagram niet, zal wel hebben meegespeeld bij het lanceren. Daarbij is het de eerste feature die onder de nieuwe baas Adam Mosseri (voormalig hoofd van de afdeling van Facebook die je tijdlijn stuurde) wordt gelanceerd.

Wat kan ik er buiten Instagram mee?

Sowieso raad ik je aan om de naamtag te gebruiken op je website en op je andere social kanalen. Maar je kunt het ook op je visitekaartje zetten, bijvoorbeeld op de achterkant. Op die manier kun je mensen makkelijk je account laten volgen. Uiteraard is het dan wel zaak om daar passende berichten op te zetten en die van de juiste hashtags te voorzien.

Wordt de Facebook pixel een first party cookie?

Adverteer je op Facebook en heb jij de afgelopen week ook een mail van Facebook gekregen over de Facebook pixel? Iets met dat de Facebook pixel een first party cookie wordt? Dat was dus heel belangrijk nieuws voor adverteerders want het is het antwoord van Facebook op AdBlockers. En de vraag is of dit nou mag onder de AVG mag.

Voordat we daarmee beginnen even de achtergrond. Steeds meer browsers bevatten sterke ad blockers. Sinds de lancering van iOS12 en MacOS Mojave behoort ook Safari in die categorie en binnenkort volgt ook Firefox. Deze browsers blokkeren standaard alle cookies die niet van de website zelf zijn. Daar is geen cookiewall voor nodig: het zit ingebakken in de software.

Omdat iedereen met een iPhone bijna automatisch Safari gebruikt, had Facebook een probleem: de pixel wordt standaard geblokkeerd en adverteerders kunnen dus niet meer hun advertenties richten op hun doelgroep als die een iPhone of andere Apple hardware gebruiken. En ze kunnen ook de resultaten niet meer meten. Daar moest dus iets op gevonden worden en dat was om de pixel (net als Google Analytics en de tracking cookie van Microsoft) als first-party cookie aan te bieden.

Wat zijn First party cookies?

Als je een website bezoekt heb je te maken met cookies. Er zijn cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website goed weergegeven wordt, bijvoorbeeld cookies die niets anders doen dan zorgen dat een website op je mobiel leesbaar is. Andere cookies zijn er ze er voor statistische doeleinden, dus het aantal bezoekers tellen. En er zijn zogenaamde tracking cookies waarmee je surfgedrag op en buiten de site wordt bijgehouden. Die laatste soort cookies zijn bijna uitsluitend third party cookies omdat ze door andere bedrijven worden gebruikt dan alleen de websitebeheerder.

Een first party cookie is eigendom van de website beheerder, bijvoorbeeld om de site te laten werken of om het aantal bezoekers te tellen. In bijna alle gevallen heb je voor het gebruik van een cookie toestemming nodig van de gebruikers van je website.

Hoe werkt de Facebook Pixel dan straks?

Ik moest zelf ook even zoeken maar Facebook geeft je de optie om de pixel als first party cookie te gebruiken. Als je dat niet wilt, dan moet je die setting uitzetten. Als je de pixel wel als first party cookie gebruikt, dan zorgt de pixel ervoor dat als je op een advertentie klikt, er een stukje code wordt toegevoegd aan het adres van de pagina waarop je “landt”. Als er op die website first party cookies worden gebruikt die data delen met Facebook (kennelijk zijn er meer dan alleen de Facebook pixel), dan wordt er een first party cookie met het aangepaste url in de browser van de gebruiker geplaatst. Daarna worden alle gebeurtenissen in die browser doorgegeven aan Facebook.

Je kunt instellen in de Advertentiebeheer module van Facebook of je een first party of third party versie van de pixel wilt. Dit doe je door in het hamburgermenu naar de optie meten en rapporteren te gaan en dan te kiezen voor gebeurtenissenbeheer en dan voor Pixels. Daarna klik je op de naam van je pixel om naar de instellingen te gaan. Het fijne is dat je automatisch de first party cookie krijgt. Wil je dit niet, dan moet je dat actief aangeven.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hoe werkt dat met de AVG dan?

Onder de AVG moet je van website bezoekers toestemming vragen voor het verwerken van hun gegevens. Als website beheerder verwerk je gegevens van bezoekers bijvoorbeeld omdat je gegevens wilt bijhouden over hun surfgedrag op je website.

Facebook start nu met het aanbieden van een pixel die eigenlijk een mix is van een first party en een third party cookie. Want er worden nog steeds gegevens doorgegeven aan Facebook. De vraag is een beetje of Facebook uiteindelijk ook een pure first party cookie aan gaat bieden waar het gebruik van gegevens beperkt blijft tot de website waarop de cookie staat. Dat zou dan wel ten koste gaan van analyse mogelijkheden van adverteerders.

Let er trouwens wel op dat je mogelijk je cookie en/of je privacy statement moet aanpassen. Behalve dat Facebook daar zelf informatie over geeft, zou ik er ook een advocaat voor raadplegen die verstand heeft van privacy. Want dit zijn geen dingen waar je fouten mee wilt maken.

Overigens, Google heeft zijn Analytics cookie zo opgezet dat je het op een privacy vriendelijke manier in kunt stellen. Hoe dat werkt, kun je op deze handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens lezen.

Meer ideeën op Pinterest?

Pinterest groeit gestaag en geeft ondernemers inmiddels leuke mogelijkheden om te adverteren en om los te gaan met hun creativiteit. Inmiddels heeft het e-commerce platform meer dan 250 miljoen actieve gebruikers en voorziet het adverteerders van informatie over trends op het platform.

Maar met de groei van het platform wordt de volgende vraag steeds belangrijker: hoe vind ik wat ik zoek tussen de 175 miljard pins en (voor pagina-eigenaren) hoe zorg ik dat mijn content wordt gevonden. En daarvoor werd afgelopen week een tabblad met “more ideas” gelanceerd, waarmee je pins kunt vinden die passen bij jouw interesses.

Pinterest more ideas- facebook pixel een first party cookie

En ja, dit lijkt heel erg op de discovery tabs die Snapchat, Instagram en Twitter ook hebben. Maar ja, beter goed gejat dan slecht bedacht. Toch?

Wat kun je hiermee als ondernemer?

Omdat Pinterest een visueel platform is, begint het met goed kijken naar wat er bij je eigen pins aan andere ideeen en secties tevoorschijn komt. Pinterest komt, niet geheel toevallig want het Halloween feest komt er weer aan, met Halloween Costumes als voorbeeld. Daarbij worden dan aanbevelingen getoond. En door je berichten van de juiste naam, omschrijving en – ja ook op Pinterest – hashtags te voorzien, kun je ervoor zorgen dat jouw pins daartussen komen te staan.

Dat vergt wel wat research en vooral uitproberen. Ik denk zelf dat Nederlandse titels en omschrijvingen beter zijn voor het ontdekken door Nederlandse klanten, al was het alleen maar omdat het aanbod van pins kleiner is en je dus sneller wordt gevonden. Hetzelfde kan gelden voor de hashtags.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Een gedachte over “3 Things Social: Wordt de Facebook pixel een first party cookie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.