3 things social·SMM

Drie ontwikkelingen op het gebied van video op social media in 2018 die voor iedereen relevant zijn

Het gebruik van video op social media wordt steeds belangrijker om de aandacht van volgers te trekken en vast te houden. Facebook geeft berichten met (live) video voorrang in het nieuwe algoritme en ook op LinkedIn trekken berichten met video tot 3 keer meer aandacht dan berichten met tekst of gewone plaatjes. Tegelijkertijd is het makkelijk om de weg kwijt te raken in alle ontwikkelingen rondom video. Wat vandaag ‘in’ is kan morgen een ‘no-go’ zijn.

Om je te helpen om wel op de hoogte te zijn zonder dat je de weg krijt raakt, ga ik hieronder drie ontwikkelingen bespreken die je kunnen helpen om video te gebruiken op je eigen social media. Die ontwikkelingen heb ik geselecteerd op basis van de trends die ik zie. Dit zijn dus niet per se de nieuwe hippe functies maar de ontwikkelingen waarvan ik denk dat ze doorzetten.

LinkedIn gaat voor B2B video

Op je persoonlijke pagina kon het al een tijdje, maar vanaf nu kan het ook op je bedrijfspagina: een video op je LinkedIn pagina zetten. En dat is goed nieuws voor alle vloggende ondernemers. Even goed nieuws is dat het ook mogelijk wordt om videoadvertenties te gaan plaatsen.

Voor het laatste liep overigens al een test met 700 bedrijven (waaronder KLM en Philips) en daaruit is gebleken dat advertenties met een video 3 maal zoveel kijkers trekken als advertenties met alleen tekst of foto’s. Dat is dan weer niet heel erg onlogisch gezien de menselijke voorkeur voor bewegende beelden. Daarnaast was dit natuurlijk niet iets wat we op LinkedIn gewend waren, dus een deel van de extra kijkers kan ook van de nieuwigheid komen.

LP-Video-Ads-324x580-v01.06.01

Beide vormen van video zullen op auto-play modus staan en video advertenties zullen als stand alone bericht op de tijdlijn van gebruikers komen. Dus met de juiste doelgroep definitie heb je nu een grotere kans dat mensen je advertentie zien en er ook nog naar kijken. In het begin zal dit effect nog sterker zijn, vermoed ik.

Behalve dat je nu ook op je bedrijfspagina een video bericht kunt plaatsen, kun je er ook hele leuke dingen mee doen. Zo kondigde LinkedIn ondanks aan dat het mogelijk wordt om met tekst en filters te gaan werken. Deze functies zijn nog niet op het niveau van bijvoorbeeld Snapchat en Instagram, maar het begin is er.

LinkedIn_Creative_Tools

Waarom is dit belangrijk? Volgens een recent onderzoek van LinkedIn ziet 62% van de Business-to-Business marketing mensen video als de belangrijkste manier om content onder de aandacht van anderen te brengen. Verder past het in de ontwikkeling die we bij LinkedIn zien waarbij het platform steeds minder saai en zakelijk wordt en steeds meer gericht wordt op jongere generaties. Hierdoor, en door de steeds verdergaande integratie met Microsoft-producten, blijft het platform aantrekkelijk voor (met name) B2B activiteiten en voor recruitment. De kans dat jouw doelgroep op LinkedIn zit of anders komt is dan ook groot. Hierdoor wordt het ook weer aantrekkelijker om te adverteren.

YouTube maakt live gaan makkelijker

Een week nadat YouTube de nieuwe YouTube Studio introduceerde kwam er gelijk een nieuwtje achteraan: vanaf nu kun je op YouTube met twee kliks op een knop vanaf je pc of laptop live te streamen (zie de schermprint hieronder).

Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarin je of aparte software of een tiental klikken vanaf de YouTube homepage nodig hebt. En dan nog is het niet een simpel dingetje om het te regelen. Gelukkig is dat nu verleden tijd, althans voor de gebruikers van Chrome. Gebruikers van andere browsers moeten nog even wachten op deze functie.

En voor degenen die via hun mobiel willen streamen is er nog meer goed nieuws, althans voor gebruikers van Android telefoons. Je kunt in de komende maanden een update van de app verwachten waarmee je vanaf je mobiele telefoon kunt streamen. Ik denk dat je wel je data-abonnement even moet checken want ik denk dat dit behoorlijk wat van je data bundel zal verbruiken.

YouTube_Live

Waarom is dit belangrijk? Met name vanwege de technologische verbetering en omdat dit bij Facebook al lang mogelijk is. Hetzelfde geldt voor live gaan vanaf je mobiel. Dus Google is bezig met een inhaalrace om YouTube populair te houden bij producenten van video’s. Daarnaast is video al een tijdje erg populair en beginnen zelfs kleine ondernemers met vloggen. En als je dan dat live filmpje niet makkelijk op YouTube kwijt kunt, gaat het op den duur toch gebruikers kosten. Dus ik zie dit vooral als een inhaalactie van de kant van Google. Degenen die live streamen op meerdere platforms zullen overigens nog steeds software nodig blijven hebben om dat voor elkaar te boksen.

Video als meaningful interaction op Facebook

Over het nieuwe algoritme van Facebook is inmiddels genoeg gezegd en geschreven, maar met alle veranderingen blijft video op Facebook belangrijk. Als onderdeel van de nieuwe strategie focust Facebook op berichten die leiden tot meaningful interaction. Meaningful interaction is meer dan alleen een like of een deel actie van een gebruiker. De ambitie is om meer discussie tussen gebruikers te hebben om er zo voor te zorgen dat de gebruiker met een tevreden gevoel uitlogt bij Facebook.

Facebook tips

Video en met name live video lokt reacties en discussies uit. Dus krijgen berichten met video een hogere prioriteit van het Facebook algoritme. Daarom is video een prima medium om je te helpen om je boodschap over te brengen aan een grotere groep mensen.

Als je nu denkt dat je geen hoofd hebt voor een video; er zijn heel veel tools om een video te maken zonder dat iemand je hoeft te zien. Ik noem hier GoAnimate, Promo en Shakr, maar er zijn meer sites waar je met foto’s een heel eind komt.

En wordt je video of je bericht gedeeld in Messenger, dan levert dat extra bonuspunten op en kom je gegarandeerd bovenin het nieuwsoverzicht van je fans en volgers. Alleen, als je daar expliciet om vraagt degradeert Facebook je naar de onderste regionen van datzelfde nieuwsoverzicht. Dus het is belangrijk om niet alleen video te plaatsen om de video maar er tegelijkertijd voor te zorgen dat je een consistent verhaal vertelt. Dan wordt de video vanzelf gedeeld.

Waarom video zo goed werkt op social media?

Behalve dat onze hersenen beter reageren op bewegende beelden en video dus automatisch meer de aandacht trekt, is er ook het verhaal. Video’s vertellen namelijk een verhaal en mensen onthouden verhalen beter dan losse berichten. Video trekt dus sowieso al meer aandacht en – als je een goed verhaal vertelt – houdt die aandacht ook beter vast. Reden te meer om eens te experimenteren.

Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon waarmee je filmpjes kunt opnemen. Het leuke van social media is namelijk dat je uiteindelijk wordt beloond als je dingen durft te proberen. Natuurlijk gaan er dingen fout en dan mag dus ook. Je leert vanzelf hoe dingen beter, sneller of handiger kunnen. En na verloop van tijd went het zelfs om naar je eigen gezicht te kijken en je stem te horen.

Tot slot

Zijn er ontwikkelingen die je het gemist of wil je meer weten over wat er allemaal gebeurt op social media? Neem contact met me op dan drinken we een kopje koffie. En uiteraard ben ik te vinden op Twitter, LinkedIn en Facebook.

Dit blog werd oorspronkelijk als gastblog gepubliceerd op de website van Just Video. Jeanette Borger van Just Video helpt en adviseert bedrijven op het gebied van video marketing maar maakt ook promotiefilms zoals die van Your Social Media Buddy.

Wil je meer lezen over ontwikkelingen op het gebied van video op social media? Bijvoorbeeld voor een antwoord op de vraag of je nou horizontale of verticale video moet gebruiken? Ik vlog ook. Dus neem eens een kijkje op mijn YouTube kanaal.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.