3 things social

3 Things Social: is het nieuwsoverzicht van Facebook achterhaald?

Is het nieuwsoverzicht op Facebook achterhaald? Laat jij je bedrijf volgen via Google Maps? En wat zijn de belangrijkste afmetingen van afbeeldingen in 2019? Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social.

Het nieuwsoverzicht op Facebook is achterhaald?

Deze week maakte Facebook zijn derdekwartaalcijfers bekend. Daarbij werd een interessante tweedeling zichtbaar tussen Europa en Amerika aan de ene kant (stagnerende groei van het aantal gebruikers) en de rest van de wereld (doorgaande groei van het aantal gebruikers).

het nieuwsoverzicht op facebook: verleden tijd. Daily Active Users op Facebook per eind Q3 2018

Maar de belangrijkste constatering: mensen delen foto’s niet meer op Facebook maar op chat apps als Messenger en WhatsApp. En hun verhalen verschuiven, met name op Instagram, naar de stories functionaliteit. Dat betekent dat er dus minder ogen gericht zijn op het nieuwsoverzicht en daarmee dat er daar dus minder geadverteerd kan worden (de ruimte is tenslotte beperkt).

En dat heeft consequenties voor de strategie van Facebook en voor jouw advertentiestrategie op Facebook. Want advertenties op Facebook zelf zullen duurder worden (die trend zagen we afgelopen maanden al trouwens). Voor Facebook geldt dat ze relatief nieuwe onderdelen van de app moeten gaan gebruiken om advertenties weer te geven. Daarnaast verhoogt het de druk om ook in WhatsApp advertenties te gaan weergeven. Daardoor komt er weer meer advertentieruimte beschikbaar en dat heeft een positieve invloed op de prijs.

Het belang van video voor de strategie?

Voor video geldt dat Facebook aan een manier werkt om meer video weer te geven. Dat is geen overbodige luxe, gezien de constatering van vorige week. Op die manier kunnen er ook meer advertenties bij die video’s worden verkocht. Het probleem voor Facebook is alleen dat het bekijken van video een passieve bezigheid is die niet echt uitlokt tot interactie. En Facebook laat zich voorstaan op meaningful interactions, dus tja.

Daarom is het voor Facebook belangrijk om op videogebied te kunnen uitbreiden. En Mark Zuckerberg gaf aan ze bezig zijn met onderzoek naar hoe dat dan in zijn werk moet gaan. Daarbij krijgt Facebook ook te maken met een dilemma. Want het is ook weer een risico voor adverteerders bij andere content omdat als mensen een video kijken, ze bijvoorbeeld niet door het nieuwsoverzicht scrollen en dus daar weer advertenties missen. Ik vermoed zelf dat ze daar wel een algoritme voor gaan maken dat ervoor zorgt dat gebruikers genoeg goede video te zien krijgen (wat ook een gebruikerswens is volgens Facebook) terwijl adverteerders een faire prijs betalen voor die aandacht.

Hoe zit het dan met de gebruikers van Facebook?

Ze zeggen wel dat als de service gratis is, jij het product bent. En dat geldt voor Facebook bij uitstek. Facebook moet een wankel evenwicht weten te vinden tussen aan de ene kant gebruikers en aan de andere kant adverteerders. Aan de gebruikerskant wordt veel onderzoek gedaan naar waar hun voorkeuren liggen. Die worden vervolgens in de apps geïmplementeerd. Daarna krijgen ook adverteerders nieuwe mogelijkheden en verbeterde analyse mogelijkheden.

Een van de grote issues van gebruikers was – niet geheel verrassend – veiligheid en privacy. En op dat gebied is Facebook hard aan de weg aan het timmeren. Met name in de strijd met hacks en fake nieuws zijn de afgelopen tijd veel nieuwe medewerkers ingehuurd die in toenemende mate bezig zijn om fake en robot accounts te ontmantelen.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Voor ondernemers betekent dit drie dingen. Als eerste is het verstandig om te kijken in hoeverre je de Stories functionaliteit van Instagram en Facebook kunt gaan gebruiken. Gezien de verschuiving van het gebruik van Facebook lijkt dat waar je doelgroep zich in toenemende mate bevindt. Het goede nieuws is dat je vanuit Instagram je verhaal met een druk op de knop zowel op Instagram als op Facebook kunt zetten.

Daarnaast is het verstandig om goed te kijken waar je doelgroep adverteert en hoe ze dat doen. Daarbij geldt met name dat Messenger een goede indicatie is van hoe het er straks in WhatsApp uit komt te zien. Hetzelfde geldt voor stories, waar in tools als Canva al gratis templates voor zijn die prima kunnen helpen bij het maken van advertentiemateriaal.

Tot slot is het voor video belangrijk dat als je video op Facebook zet, die uitnodigt tot interactie. En dan liefst in de vorm van een echte discussie. Dus stel een vraag in de video of in het bericht bij de video. Goede kans dat er reacties komen waarop je dan zelf weer kunt reageren. En dat zijn de meaningful interactions die Facebook wil.

Laat jij je bedrijf volgen via Google Maps?

Een paar weken geleden kondigde Google aan dat het stopt met Google+. De reden is dat Google naar aanleiding van de Cambridge Analytica affaire onderzocht of hetzelfde probleem ook bij Google+ kon voorkomen (dat was immers een Facebook kloon). Uit dat onderzoek bleek dat bijna een half miljoen accounts mogelijk op dezelfde manier gehackt was als dat bij Facebook was gebeurd.

Maar al die functionaliteit moest natuurlijk wel ergens naartoe. Want hoeveel Google+ rustig als flop mag worden omschreven zat er wel wat leuke functionaliteit in. Zoals de mogelijkheid om bedrijven te volgen. En die functie wordt nu geïmplementeerd in Google Maps.

Wat is het?

Om als bedrijf zichtbaar te zijn op Google Maps, moet je een profiel hebben bij Google mijn bedrijf. Afgezien van de verificatie (je krijg een code via een briefkaart?) is dat een redelijk makkelijke klus om te regelen. Een google Mijn Bedrijf account heeft als grote voordeel dat je vanuit dat account een aantal dingen kunt regelen, zoals zichtbaarheid op Google Maps, maar ook is het aangesloten op Google AdWords zodat je ook je SEA kunt regelen. En er zit een leuke functie in die ‘Posts” heet en die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld nieuwtjes of aanbiedingen te publiceren. Of je kunt mensen laten weten dat je nieuwste blog of vlog live staat. Google Mijn Bedrijf is gratis, het adverteren uiteraard niet.

In Google maps komt er nu een knop bij waarmee je als gebruiker van Maps, een bedrijf kunt volgen. Daaarmee krijg je alle nieuwtjes die een ondernemer via Google Mijn Bedrijf heeft aangegeven te zien als je de app opent. Daarnaast krijg je het ook te zien in de Google App op het tabblad “For You”. Deze functie is voorlopig alleen voor Android beschikbaar.

Wat kun je ermee?

Deze functie onderstreept weer het belang van het hebben van een Google Mijn Bedrijf account. Op die manier kun je mensen niet alleen in staat stellen om je bedrijf te vinden, maar ook klanten op de hoogte stellen van nieuws en aanbiedingen. En het is ook nog eens goed voor je online vindbaarheid, die je een boost kunt geven met het plaatsen van zoekadverenties.

20181104_googlemaps_follow

Image sizes on social media

Het nieuwe jaar komt er weer aan en dat betekent traditiegetrouw dat ook alle social media platforms gaan nadenken over wijzingen op het gebied van de foto’s plaatjes en infographics die we plaatsen.

De site social report kwam half oktober met de nieuwste formaten die je afbeeldingen mogen hebben op alle grote social media platforms.

De grootste verandering staat daar overigens niet bij, want tegelijkertijd bleek Facebook een proef te doen met het gebruik van dezelfde afmetingen als dat ze op Instagram toelaten. De reden daarachter is simpel, het wordt makkelijker om afbeeldingen voor meerdere platforms te gebruiken wat weer uitnodigt tot het gebruik van meer afbeeldingen.

Wat kun je hiermee als ondernemer?

Als je optimaal gebruik wilt maken van social media dan horen afbeeldingen daarbij. Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden tenslotte. En het hebben van de juiste formaten helpt je ervoor te zorgen dat een foto op alle platforms goed wordt weergegeven. Dat is wel veel extra werk, maar het staat wel een stuk mooier.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: is het nieuwsoverzicht van Facebook achterhaald?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.