social media

Is minder social media gebruiken beter voor je?

Is minder social media gebruiken beter voor je? Hoe werkt objective-based advertising op LinkedIn? En moet je Stories promoten op Instagram en/of Facebook? Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social.

Is minder social media gebruiken beter voor je gezondheid?

Het is geen nieuw idee dat teveel social media gebruiken slecht voor je is. Met name arbeidsproductiviteit, geestelijke gezondheid en gevoel van welbevinden leiden onder het toenemende gebruik is de gedachte. Ook de grote techbedrijven en social media giganten lijken inmiddels te beseffen dat ook voor social media een ‘gebruik met mate’ advies zou moeten gelden. Zo kwam Apple met het schermtijd functie in iOS12, Google met Digital Wellbeing en kwam ook Facebook met een vergelijkbare feature in de Facebook en Instagram apps. Maar een echte onderbouwing voor de stelling dat social media slecht voor je is, was er nog niet. Tot afgelopen week.

Minder social media gebruiken leidt tot minder depressiviteit.

Penn State deed de afgelopen tijd een onderzoek onder 143 studenten. Die werden opgedeeld in twee groepen. Een groep mocht maximaal 30 minuten per dag aan social media (Facebook, Instagram en Snapchat) besteden. De andere groep, de controle groep, kreeg die beperking niet. Social media gebruik kon worden gemeten via de gebruikscijfers van de batterij op de iPhone. Daar vind je namelijk ook informatie over welke apps er het vaakst worden gebruikt.

Wat blijkt: de groep die minder gebruik mocht maken van social media voelde zich minder alleen en had minder depressiviteitsklachten dan de groep zonder beperkingen. En beide groepen hadden minder last van angsten en met name fear-of-missing-out (de angst om iets nieuws of relevants te missen). Dat had te maken met het feit dat anderen zich wel bewust werden van hun gedrag.

Betekent dit nu dat we ons social media gebruik moeten beperken?

Het antwoord op de vraag is op basis van de studie volmondig ‘ja’. Minder social media leidt tot minder klachten van eenzaamheid en depressiviteit. Daarnaast kan ik uit eigen ervaring vertellen dat ik sinds de invoering van schermtijd meer focus op echte gesprekken en me beter kan concentreren tijdens het werken. Dit geldt trouwens met name als de telefoon niet in het zicht licht.

Moet je dan helemaal stoppen met social media? Persoonlijk denk ik niet dat je dan betere resultaten krijgt dan dat je er bewust mee omgaat. Daarnaast zijn social media wel geschikt om contacten te onderhouden zonder dat je naar ze toe moet gaan. En bijvoorbeeld WhatsApp groepen zijn ook erg handig om snel en laagdrempelig te communiceren met een groep vrienden of bekenden. Tot slot zijn social media inmiddels wel een deel van ons leven geworden waarvan ik verwacht dat het niet meer weggaat. We moeten er alleen voor zorgen dat het niet een allesbepalend deel wordt. Want teveel van iets is altijd slecht.

Wat is objective-based advertising op LinkedIn?

Adverteren op LinkedIn heeft bepaald niet dezelfde gebruikerservaring als adverteren op Facebook. Op Facebook kun je in een apart deel van het advertentiebeheer doelgroepen kunt aanmaken die je later voor advertenties kunt gebruiken. Op LinkedIn bepaal je de doelgroep pas aan het eind van het inrichten van je campagne (dus nadat je de advertentie en het doel ervan hebt bepaald. Daarnaast kun je op Facebook je laten leiden door een soort wizard die je door het proces heen leidt. Op LinkedIn moet je, plat gezegd, zelf maar uitvinden hoe het werkt. En dat nodigt niet uit tot adverteren op LinkedIn. Zelfs niet als je een credit van €50 krijgt. Tijd dus voor iets nieuws, vond ook LinkedIn. En dus loopt er nu een beta test van de nieuwe advertentiemodule waarin je gaat adverteren op basis van een doel. Objective-based advertising, noemt LinkedIn dat zelf.

20181111_Linkedin_Oba

Wat is Objective-based advertising?

Kort door de bocht is het de benaming van een compleet nieuwe campagne manager die halverwege 2019 klaar en uitgerold moet zijn. De essentie van de nieuwe gebruikersinterface is dat je alleen nog maar die functies te zien krijgt die voor het doel van je campagne relevant zijn. Daarnaast worden de volgende elementen uit het advertentieproces zijn tegen die tijd aangepast en/of verbeterd:

  • De navigatie wordt makkelijker. Dat is geen overbodige luxe, want op dit moment is het heel makkelijk om de weg kwijt te raken in het proces. In de nieuwe lay out worden verschillende elementen van het proces in een oogopslag duidelijk, waardoor je ook minder van scherm naar scherm hoeft te klikken.
  • Je krijgt voorspellingen over hoe je advertentie het gaat doen. Dat is uiteraard op schattingen en op data uit het verleden over vergelijkbare campagnes gebaseerd.
  • Het kiezen van een doelgroep wordt makkelijker. Persoonlijk hoop ik ook dat ze dit deel procesmatig naar voren halen, want de resultaten kun je pas voorspellen als je doel en doelgroep kent.
  • Je kunt live zien hoe je advertentie er op LinkedIn uit komt te zien. Dat is niet alleen prettig maar scheelt een hoop onzekerheid bij het opstellen ervan.
  • De hele gebruikersinterface wordt sneller en meer ‘responsive’. Op die manier kan LinkedIn sneller updates lanceren en krijg jij als gebruiker een betere ervaring.
  • De hele nieuwe opzet sluit beter aan bij de nieuwe rapportage interface die al eerder dit jaar werd geintroduceerd.

Is LinkedIn advertising dan de nieuwe hype?

Persoonlijk denk ik dat de nieuwe interface het veel aantrekkelijker gaat maken om te adverteren op LinkedIn. Er zijn allerlei doelgroepmogelijkheden die Facebook niet heeft, waardoor je heel gericht mensen in een bepaalde branche of zelfs van een groep mensen met een specifieke functie kunt bereiken. In die zin is het ook een goede aanvulling op het fenomeen social selling, wat meer gebruik maakt van het persoonlijke netwerk. Voorlopig is dit nog een beta test die vanaf 14 november voor alle bedrijfspagina’s beschikbaar komt. Maar qua marketing pakt LinkedIn het groots aan. Nu is het wachten of de resultaten dat straks ook zijn.

Stories promoten op Instagram en Facebook: ja of nee?

Je kon al een tijdje adverteren in Instagram Stories en Facebook verhalen. Maar het wordt nu ook mogelijk om je story te gebruiken als advertentiemateriaal. Hoe dat werkt en wat de tips zijn?

Deze week kwam de mogelijkheid om een story te promoten naar buiten via Matt Navarra. Later bevestigde Instagram dat de feature er aan komt en dat die grofweg hetzelfde werkt als het promoten van een bericht op Facebook (de blauwe knop). Hieronder zie je de interface zoals Matt Navarra die op social media zette.

20181111_Instagram-Stories-Promote

Wat kun je hiermee als ondernemer?

Deze feature maakt het makkelijker om de aparte afbeeldingsformaten die voor stories gelden, ook voor advertentiedoeleinden te gebruiken zonder dat je er een nieuw bericht van hoeft te maken. Het is dus met name een gemaksfunctie. Daarvoor geldt wel weer dat gemak ten koste van functionaliteit gaat. Dit is dus een functie die je maar voor een beperkt aantal doelen zou moeten inzetten.

Het eerste doel kan zijn dat je wilt dat je verhalen meer bereik krijgen. Door ervoor te betalen kun je dat op een gemakkelijke manier doen. Of je dan ook een relevante advertentie krijgt is een ander verhaal (relevantie is een van de factoren die bepaald hoe hoog je kosten per klik zijn). “Blind” promoten is, net als bij de blauwe knop op Facebook dus slechts zelden een goed idee.

Waar moet je dan op letten?

Zaken die een rol spelen zijn met name het afbeeldingsformaat. Voor Stories en Verhalen gelden aparte image sizes, zie mijn blog van vorige week. En als je die niet in de gaten houdt, dan kan het effect dus zijn dat je story er op de advertentie lelijk uit ziet. En dat wil je niet.

Daarnaast is het doel en de doelgroep belangrijk. Als je alleen meer bereik wilt, dan kan het promoten van een story interessant zijn. Is je doel om meer verkeer naar je website te krijgen, dan raad ik het af. De tip is dat je binnen advertentiebeheer op Facebook ook apart in stories kunt adverteren door te kiezen voor handmatige plaatsing en dan alleen stories te selecteren.

is minder social media beter voor je Instagram stories

Qua doelgroep: als je in Advertentiebeheer op Facebook al een aparte doelgroep hebt aangemaakt, dan kun je die hergebruiken bij het promoten van berichten en dus ook van Stories. Als je daar dus wat tijd in steekt, vergroot dat de kans op een relevante advertentie met lagere kosten aanzienlijk. En uiteraard kun je voor uitleg altijd bij Your Social Media Buddy terecht.

Is minder social media beter voor je? Facebook Advertentiebeheer

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.