3 things social·social media

Social media advertenties kopen, waar doe jij dat in 2019?

Werkt storytelling ook op LinkedIn? Hoe verbetert Instagram je profiel? En waar gaan jij en je concurrenten hun social media advertenties kopen? Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social.

Waar gaan jij en je concurrenten hun social media advertenties kopen?

2019 komt eraan en wellicht ben je bezig om te kijken op welke social media jij volgend jaar gaat adverteren. Wordt het alleen Facebook? Of wellicht toch ook een keertje Instagram proberen (het is hetzelfde bedrijf en dezelfde advertentiemodule tenslotte). Of twijfel je nog? Hoe dan ook is het handig om te weten wat anderen doen. Want dan kun je daar weer op inspelen. De Amerikaanse site Social Media Today kwam de afgelopen week met het eerste deel van hun onderzoek naar de trends op het gebied van uitgaven aan social media advertenties.

Waar geven adverteerders nu hun geld uit?

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat Facebook en Instagram de meeste advertentiegelden binnen slepen. Maar liefst 92% van de bedrijven die op social media adverteert, doet dat op Facebook. Instagram is een goede nummer 2 met 71%en de nummer 3 is LinkedIn met 33,5%.

Een deel van de reden zal ongetwijfeld liggen in het aantal gebruikers, waarFacebook en Instagram ook de boventoon voeren. Daarnaast was de stap vanFacebook om vrienden en familie voorrang te geven op bedrijven het startsein voor een invasie van nieuwe adverteerders.

Wat gaan adverteerders volgend jaar doen?

Gevraagd naar hun plannen voor komend jaar gaf 60% van de ondervraagde bedrijven aan dat ze meer geld gaan besteden aan Facebook advertenties. Deels is dat een self-fulfilling prophecy, want bij meer vraag naar advertenties en een gelijkblijvend aanbod gaat de prijs (gemeten in de kosten per 1000 weergaven of CPM) natuurlijk omhoog.

Grappig is wel dat de groei bij Instagram groter is. Liefst 3 van de 4ondervraagden zegt meer aan Instagram advertenties te gaan uitgeven. Dat komt onder andere doordat Instagram sneller groeit dan Facebook. Instagram lijkt ook minder last te hebben van alle negatieve publiciteit rond het moederbedrijf.

Op nummer 3 van de groeiers staat YouTube. De helft van de adverteerders gaat daar meer geld aan uitgeven en bijna niemand (1%) gaat er minder uitgeven.LinkedIn is hier vierde. 45% van de ondervraagden die zegt meer aan advertenties op LinkedIn te gaan uitgeven.

Waarom zou je op social media moeten adverteren?

Er zijn een aantal redenen waarom het een goed idee is om op social media te adverteren. De belangrijkste is dat adverteren op social media nog steeds in de kinderschoenen staat. Er komen steeds meer leuke en interessante mogelijkheden.

Verder is de kans groter dat je publiek op social media te vinden is dan, pak ‘m beet, de krant of de televisie. Advertenties worden op alle media genegeerd.Ga maar na, als er een reclameblok in een televisie uitzending is, dan grijpt iedereen eerst naar de afstandsbediening en (als tweede) naar zijn smartphone om te checken of er nog wat nieuws op Facebook of een ander social mediaplatform is.

En tot slot is adverteren op social media volgens sommige deskundigen spotgoedkoop als je het vergelijkt met andere (traditionele en digitale) media.

Hoe verbetert Instagram jouw profiel?

Er lekken regelmatig tests uit die Instagram uitrolt over de gebruikers van de app. Waar die tests publiek zijn, is dat niet verbazingwekkend. Maar soms lekken er ook ontwikkelingen uit van nieuwe functies die nog niet in de testfase zitten. Vaak wordt dat ergens in de code gevonden waarin de app is geschreven. Kennelijk heeft Instagram nu bedacht dat het een goed idee is om gebruikers te gaan vertellen wat er allemaal op ze af kan komen. Want deze week was er ineens een blogpost met veranderingen die op stapel staan.

Wat verandert er dan allemaal?

De uitpak party begint vrij simpel. Op gewone profielen verschuift de foto naar rechts en worden gegevens over het aantal volgers en het aantal gevolgde accounts minder prominent weergegeven. Of dat een relatie heeft met de opmerkingen over van Twitter Topman Jack Dorsey over het belang van het aantal volgers (of het gebrek aan belang) is onduidelijk. Maar gezien de timing vermoed ik dat dit al in de planning zat. Net als bij Twitter trouwens.

De tweede verandering is al wat interessanter. Er wordt namelijk ook weergegeven hoeveel overlap er zit tussen de volgers van het profiel waar je naar kijkt en jouw profiel. Op die manier geeft Instagram inzicht in hoe relevant deze gebruiker is en, daarmee, wat de kans is dat berichten van hem of haar op jouw tijdlijn terecht komen.

De derde verandering geldt specifiek voor bedrijfsaccounts. Daar komen een hele hoop “tabbladen” op het profiel te staan. Een ervan is “shop” en een ander heet “start order” wat weer interessant is voor webshops en bedrijven die demogelijkheid bieden om online een dienst aan te schaffen.

Welke kansen biedt het voor ondernemers?

Niet alle veranderingen zullen voor iedereen zichtbaar worden. Het lijkt erop dat Instagram heeft besloten om deze functies in een soort openbare a/b test uit te rollen. Gebruikers kunnen dus sommige veranderingen wel en anderen niet zien.

Met name de veranderingen op de profiel pagina van bedrijfsaccounts bieden leuke kansen. Als je in je profiel al producten uit je webshop kunt aanbieden en zelfs al transacties kunt starten, dan wordt de drempel om er gebruik van te maken veel lager. De andere twee veranderingen hebben voor ondernemers waarschijnlijk minder impact.

Instagram geeft aan dat de veranderingen de komende weken op je profiel zichtbaar kunnen worden. Weer een leuke verrassing voor tijdens de feestdagen dus.

Stories op LinkedIn, werkt dat?

LinkedIn is allang niet meer die suffe rolodex site waar je je online CV bijhoudt en een baan zoekt. Het platform probeert met zijn tijd mee te gaan en dat betekent ook dat er functies bijkomen om jongere generaties te paaien. Het was al mogelijk om Gifs en emojis in je berichten te zetten. En eerder dit jaar kwam er al de mogelijkheid om stickers te gebruiken in video’s. En deze week bevestigde LinkedIn dat het een Stories achtige functie aan het testen is. En dan wordt de vraag: Stories op LinkedIn, werkt dat?

Stories op LinkedIn, hoe werkt dat?

Verhalen vertellen is van alle tijden. Alle andere grote social media platformen hebben een functie waarmee je verhalen kunt vertellen. In die zin is LinkedIn een beetje laat. En de eerste stap is een voorzichtige. Student Voices zijn bedoeld voor studenten aan Amerikaanse universiteiten. Die kunnen via deze functie video’s over hun projecten en scriptie laten zien aan de wereld. En dan natuurlijk speciaal aan recruiters. Want de content blijft een week op de ‘feed’ van de universiteit staan en staat permanent op het profiel van de student.

Of het gaat werken is een heel ander verhaal. Sowieso is de manier waarop deze versie van stories wordt geïmplementeerd anders dan op alle andere platformen. Op Snapchat (de moeder van de story apps), Facebook en Instagram blijven de verhalen maar 24 uur bewaard. Er is wel een mogelijkheid om die verhalen langer te bewaren, maar dat is niet het hoofddoel.

En of de grotere gebruikersgroepen van LinkedIn het format gaan adopteren is ook de vraag. Persoonlijk vond ik het juist wel goed dat LinkedIn nou eens niet alle andere platformen kopieerde met een stories functie. Op deze manier gaat LinkedIn -vind ik – wel heel erg op Facebook lijken en wordt social media teveel eenheidsworst. Voor zover ik reacties heb gepeild, waren er meer mensen die dat vonden.

Waarom is dit belangrijk voor jou als ondernemer?

Verhalen vertellen wordt steeds belangrijker. Facebook is duidelijk aan het pushen op de stories functie binnen alle platformen en nu komt ook LinkedIn met een vroege versie van verhalen in zijn app. Kort en goed, als je geen verhaal kunt vertellen dan kost dat je zichtbaarheid op social media. In hoeverre de functie op LinkedIn een grote vlucht gaat nemen is op korte termijnwel de vraag. En dat geeft je als ondernemer de kans om je verhaal alvast klaarte hebben.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereldvan social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. 

Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of laat het me weten via mailTwitterLinkedIn of Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.