3 things social

Waarom strijdt Instagram tegen ‘inauthentic activity’?

Wat heeft de rechtszaak van Six4Free tegen Facebook met de affaire rond Cambridge Analytica te maken? Wat doen parlementariërs aan ‘het probleem Facebook’? En hoe past de strijd van Instagram tegen ‘inauthentic activity’ in dat plaatje? Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social.

Wat heeft de rechtszaak van Six4Free tegen Facebook met Cambridge Analytica te maken?

Deze week was het tijd voor weer een aflevering van het feuilleton over Facebook en Cambridge Analytica. Op zondag kondigde het Britse parlement aan dat ze beslag hadden gelegd op documenten van Facebook uit de periode 2014-2015. Deze documenten hebben betrekking op een lopende rechtszaak van een klein softwarebedrijf tegen Facebook: Six4Three.

Later in de week moest het hoofd van de afdeling beleid van Facebook, Richard Allen, namens zijn baas Mark Zuckerberg aan parlementariërs uit negen landen uitleggen wat het bedrijf doet in de strijd tegen fake nieuws en manipulatie van verkiezingen.

Six4Three tegen Facebook? Cambridge Analytica?

In 2013 lanceerde het bedrijf Six4Three een app waarmee je bikinifoto’s van Facebook kon downloaden. Niet alleen van jezelf maar ook van vrienden. Want op dat moment liet Facebook nog toe dat app ontwikkelaars niet alleen toegang kregen tot de data van de app gebruiker maar ook die van zijn of haar Facebook vrienden.

Die toegang werd eind 2014, begin 2015 dichtgeschroefd na een beleidswijziging van Facebook. En die beleidswijziging had weer te maken met veel grootschaliger misbruik door Russische hackers.

Die maakten met hulp van een verbinding via Pinterest 3 miljard gegevenspunten (bijvoorbeeld naam, woonplaats, maar ook voorkeuren en interesses) buit van Facebookgebruikers.

Daarnaast lanceerde een Russische ‘wetenschapper’ een app die Your Digital Life heette. Het was een persoonlijkheidstest waarmee hij allerlei persoonlijke voorkeuren en karaktertrekken in kaart kon brengen. En, omdat het dus mogelijk was, om ook data van vrienden te krijgen, ook de persoonlijke voorkeuren en karaktertrekken van je vrienden.

En dat was de dataset van 90 miljoen Facebookgebruikers die Cambridge Analytica zegt te hebben gebruikt om kiezers in de VS te manipuleren om Donald Trump als president te kiezen.

Het dichtzetten van deze toegang was voor het bedrijf Six4Three uiteraard geen goed nieuws want de app (4500 keer gedownload) kon de prullenbak in. En in Amerika betekent dat een rechtszaak.

Facebook als oorzaak van alle kwaad, volgens parlementariërs

Op zondag besloot het Britse parlement beslag te laten leggen op de documenten die in de rechtszaak tegen Facebook bij de rechter waren edeponeerd. Afgezien van de interessante juridische discussie hieromheen, gaf dat een aardig beeld van wat zich werkelijk had afgespeeld. Het bizarre aan de zaak is wel dat uitgerekend het moment dat Facebook zich druk ging maken om de privacy van gebruikers, uiteindelijk tot gevolg heeft dat er een behoorlijk stuk vuile was over ze wordt uitgestort.

Later in de week hadden parlementariërs uit negen landen (waaronder Groot-Brittannië) Mark Zuckerberg “uitgenodigd” om toe te komen lichten hoe het ging in de strijd tegen datalekken, nepnieuws en inmenging in verkiezingen. Zuckerberg had daar geen zin in en stuurde zijn hoofd beleidszaken Richard Allen (zeg maar de Compliance Officer van Facebook) naar Europa. En dat was in meerdere opzichten niet een heel verstandige zet.

Uiteraard werd de Facebook vertegenwoordiger duidelijk werd gemaakt dat de afwezigheid van zijn baas niet werd gewaardeerd. Maar daarnaast kwamen de parlementsleden tot de conclusie dat Facebook door en door slecht was, belangrijke zaken voor klanten en de rest van de wereld verzweeg en dus maar het beste opgesplitst kan worden. Niet echt hoe je in de publiciteit wilt komen.

Wat is de impact hiervan op ondernemers?

Persoonlijk denk ik dat we het bedrijfsmodel van Facebook niet gaan veranderen. Het bedrijfsmodel is simpel en werkt in min of meer dezelfde vormal sinds 1833: gratis gebruik ik ruil voor aandacht voor advertenties. In die zin is Facebook, net als Google en andere internetreuzen, niets meer of minder dan een moderne koopman in aandacht. Daarnaast draait de markt voor advertenties en aandacht al heel lang op data over klanten. Dus ook dat is niets nieuws en gaat ook niet veranderen.

Weliswaar zal het met de AVG meer aan de klant zijn om te bepalen wat we van hem mogen weten. Maar als je daarbij bedenkt dat de meeste klanten in de modus zitten waarbij “we alles van hem mogen weten, behalve zijn pincode”, maak ik me geen illusies over de hoeveelheid kennis die over klanten beschikbaar is.

Wel denk ik dat we een ‘terugslag’ gaan krijgen in het imago van adverteerders en aanbieders van advertentie platforms. Weliswaar biedt Facebook prima mogelijkheden om je ideale klant te bereiken, de vraag is wel of je dat alleen via doelgroepen moet doen.

Juist het vertellen van verhalen en het klanten helpen met de kennis die jeover een product hebt, zal ook in de toekomst wel blijven werken. En als je dan gebruik maakt van je kennis over je ideale klant om op die manier zijn of haar probleem duidelijk te beschrijven, kun je hele leuke resultaten boeken.

Tot slot zal Facebook aantoonbaar moeten maken dat ze er echt alles aan doen om misbruik van haar platforms tegen te gaan. Maar daarover hieronder meer.

Instagram gaat de strijd met ‘inauthentic activity’ aan.

Half november kondigde Instagram aan dat het de strijd met ‘inauthentic activity’ aangaat. Het is een van de vele initiatieven van Facebook om de social media platformen schoon te houden. Hieronder ga ik je uitleggen wat ‘inauthentic activity’ is en waarom het goed nieuws is dat Instagram daar wat tegen doet.

Wat is ‘inauthentic activity’?

Van ‘Inauthentic activity’ is sprake als een account op kunstmatige manier het aantal volgers laat groeien. Je moet dan denken aan het volgen van een account en het ontvolgen als ze je volgen. Daarnaast is het plaatsen van korte opmerkingen (vaak herkenbaar aan een emoji) een manier van kunstmatig aandacht trekken met als enige doel om volgers te trekken.

Deze accounts maken gebruik van tools waarmee je een groot deel van je Instagram activiteit kunt automatiseren. En dan heb ik het niet alleen over het plaatsen van berichten en het volgen van hoe die berichten het doen. Dan heb ik het ook over het aanmaken van accounts, automatisch volgen en ontvolgen, automatisch doorplaatsen van berichten op verschillende accounts, het automatisch liken en becommentariëren van berichten.

Waarom vindt Instagram ‘inauthentic activity’ onwenselijk?

Instagram geeft zelf aan dat ze graag wil dat er echte, authentieke interactie plaatsvindt op het platform. En als mensen je volgen en daarna gelijk weer ontvolgen als je hun volgt, komt dat natuurlijk niet leuk over. Commentaar met alleen een emoji is in het begin leuk, maar op een gegeven moment komt het je wel de keel uit.

Daarnaast wil Instagram gebruikers ontmoedigen om hun login gegevens te delen met apps die niet van Instagram zijn en die geen gebruik maken van de officiële inlogpagina’s (APIs). Dat leidt ertoe dat accounts gehackt kunnen worden en misbruikt voor het versturen van spam, fraude en inmenging in verkiezingen.

Inauthentic activity kost Instagram dus gebruikers (=data + aandacht voor adverteerders) en zorgt ervoor dat Facebook lastige vragen van parlementariërs moet beantwoorden. Reden genoeg om ervan af te willen. En daarom verwijderde Facebook dit jaar alleen al 754 miljoen (!) fake accounts op diverse platformen.

Wat merk je als ondernemer van ‘inauthentic activity’?

Als eerste kan het zijn dat je de komende weken een aantal volgers kwijtraakt. Dat heeft dan dus niets te maken met de kwaliteit van je berichten maar met deze actie. Het is in die zin vergelijkbaar met de schoonmaak van Twitter van een paar maanden geleden.

Die daling in het aantal volgers kan ook leiden tot minder commentaar op je berichten. En ook dat is niet heel erg. De clou van de opmerkingen op Instagram is dat ze pas meetellen als opmerking als er minimaal 4 woorden in een hele zin in staan. Dus al die opmerkingen met alleen een emoji telden toch al niet mee. Door deze maatregelen gaat de kwaliteit van je engagement omhoog en dat werkt dan weer in je voordeel.

En als je inlogt via een app die geen gebruik maakt van de officiële inlogpagina’s van Instagram, dan kan het zijn dat je een bericht in de Instagram app krijgt dat je het password van je account moet wijzigen (zie de schermprint hieronder). Als je dat doet is er weinig aan de hand. Maar omdat de mededeling in de app wordt gedaan, kan Instagram ook monitoren in hoeverre je van de app of van officiële inlogpagina’s gebruik maakt.

inauthentic activity on instagram

Als je gebruik maakt van 3rd party apps die deze officiële ingangen niet gebruiken, dan kan het zijn dat je account wordt geblokkeerd. En doordat er kunstmatige intelligentie in wordt gezet, kan het later zo zijn dat alle accounts die vanuit een app door jou worden aangemaakt ook geblokkeerd worden. Dat laatste duurt vermoed ik nog wel even.

Hoe blijf je wel authentiek?

Het belangrijkste is dat je berichten plaatst waar mensen echt op zitten te wachten. En dat je dat in je eigen stijl en met je eigen berichten doet. Een wijdverbreid misverstand is dat je meerdere keren per dag berichten moet plaatsen. Drie á vier keer per week een bericht plaatsen is prima.

En als je dat deels wilt automatiseren, dan zijn er apps als Buffer, Hootsuite en Later die gebruik maken van de officiële inlogpagina’s van Instagram en prima werken. Deze apps zijn bij beperkt gebruik (1 account) gratis.

Verder is het kopen van Instagram volgers en absolute no-go. Je haalt er hoogstwaarschijnlijk niet de volgers mee binnen die op jou zitten te wachten. En het levert ook weer veel veiligheidsrisico’s op, want de kans op spam en virussen is veel groter.

Tot slot is het belangrijk om je account veilig te houden. Als je inloggegevens in de app zelf hebt staan, dan kan dat serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Ook daarvoor zijn bovenstaande apps prima geschikt.

Voor meer tips over wat je als MKB-ondernemer met Instagram kunt doen is dit artikel met infographic het lezen waard.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mailTwitterLinkedInof Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.