Over Your Social Media Buddy

Your Social Media Buddy helpt ondernemers met hun marketing op social media. Zonder geschreeuw en dikke auto’s en met de nieuwste technieken op het gebied van privacy, psychologie en natuurlijk marketing.

Hieronder ga ik je vertellen wie ik ben, wat mijn filosofie is over het gebruik van social media en waar ik mijn inspiratie vandaan haal.

Wie is Your Social Media Buddy?

Mijn naam is Dirkjan Hupkes en ik ben Your Social Media Buddy.

Ik vind het leuk om mensen te helpen om zich verder te ontwikkelen en daar zelf ook van te leren. Mensen uit mijn omgeving beschrijven me als leergierig, gedreven en creatief.

Ik heb meer dan 15 jaar ervaring met het schrijven van Engelse teksten bij ING en Nationale-Nederlanden. In die tijd heb ik geleerd hoe je wervende teksten in het Nederlands en in het Engels schrijft. Hoe je ervoor zorgt dat de boodschap overkomt. Ook als de leefomgeving en de context volkomen anders is.

Sinds 5 jaar volg ik de ontwikkelingen in de wereld van social media op de voet. Dat begon met een vraag van een collega die ‘iets met social media’ wilde doen. Omdat ik hem wilde helpen ging ik op onderzoek uit. Een beetje als het jongetje op de foto hierboven. Dat was het begin van mijn reis door de wereld van social media.

Inmiddels heb ik er mijn bedrijf van gemaakt en volg ik allerlei blogs, YouTube kanalen, Facebook groepen en Twitter accounts. En ik heb diverse social media trainingen van Google en Facebook gevolgd om te weten hoe zij werken. Zo weet ik wat er speelt en hoe je op de nieuwste ontwikkelingen in kunt spelen. Mijn blog over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van social media heet 3 Things Social.

Wat is mijn filosofie over social media?

Goed gebruik van social media is voor mij dat ik me niet als reclamemaker of marketeer gedraag maar als een lid van een community.

Dat houdt voor mij in dat je klanten en volgers de informatie geeft waar ze naar op zoek zijn en doorverwijst naar anderen als je die informatie zelf niet hebt. En het houdt in dat je niet alleen maar van de daken schreeuwt hoe goed je bent, maar ook berichten van anderen deelt. Tenminste, als ze relevant voor jouw doelgroep zijn. Zo houden we social media samen social.

In de afgelopen 5 jaar heb ik geleerd dat bedrijven die social media op een succesvolle manier in hun bedrijf gebruiken allemaal:

 1. Een verhaal vertellen: omdat mensen verhalen beter onthouden waarmee je meer op de lange termijn focust.
 2. Op vaste tijden berichten plaatsen waar mensen werkelijk iets aan hebben, hiermee geef je ze het gevoel geven dat er naar ze geluisterd wordt en ze begrepen worden.
 3. Mensen bedanken voor het liken en delen van een berichten, waardoor er meer engagement is en waardoor je op alle social media platforms beter kunt scoren dan concurrenten.
 4. Mensen in dienst hebben voor social media, want goede social media kost tijd.

Grote bedrijven kunnen zich dit makkelijk veroorloven met hun marketing- en communicatieafdelingen. Die hebben zelf het materiaal om berichten te maken, inclusief mooie foto’s en filmpjes. Daar hebben ze budget voor influencers en speciale bureaus die gespecialiseerd zijn op het gebied van social media.

Waar lopen veel ondernemers tegenaan?

Maar als ondernemer in het MKB of als ZZP’er heb je het al druk genoeg met je klanten, medewerkers en het bijhouden van je administratie. En je wilt je vrienden en familie ook nog de aandacht geven die ze verdienen. Dan schieten zaken als het bijhouden van social media er nog weleens bij in. En vraag jij elke tevreden klant of opdrachtgever om een review op Facebook en LinkedIn?

Ik heb gemerkt dat veel ondernemers wel weten dat social media belangrijk zijn. Maar ze hebben geen tijd voor of geen zin in om uit te zoeken hoe het werkt. Veel ondernemers proberen het wel. Ze plaatsen af en toe een bericht online. Tenminste, als het uitkomt of als hun kind, buurjongen of stagiaire er tijd voor heeft. En als ze dan zelf eens tijd hebben, dan is er net niet die ene speciale foto of de inspiratie voor een pakkende tekst.

En dat is jammer. Want daardoor maken ze geen gebruik van de vele mogelijkheden die social media te bieden heeft. Ze missen kansen op meer omzet en meer informatie over hoe ze klanten nog beter kunnen helpen. In plaats daarvan hebben ze te maken met een teruglopend bereik op hun berichten, minder likes en shares, geen reviews.

Kortom, ze zijn niet zichtbaar en krijgen het op langere termijn niet voor elkaar om social media te gebruiken in hun bedrijf. En dat vind ik zonde . En als jij zo’n ondernemer bent, wil ik je heel graag helpen.

Hoe ziet mijn aanpak eruit?

Als Your Social Media Buddy gebruik ik een simpele aanpak:

 • Ik gebruik jouw materialen en jouw eigen social media accounts
 • Ik werk op een veilige manier die voldoet aan de eisen van de nieuwe privacywetgeving.
 • Bij mij geldt afspraak is afspraak.
 • Ik werk volgens een gestructureerd proces om te zorgen dat ik op tijd en volgens de gemaakte afspraken kan leveren.
 • Tegelijkertijd zorgt die structuur ervoor dat ik mijn creativiteit op je berichten kan loslaten. Want er moet natuurlijk wel een aansprekend bericht op je pagina komen.

Wat inspireert me?

Er zijn veel dingen die me inspireren: mooie quotes, mooie (reis-) foto’s en interessante verhalen. Maar als ik drie dingen moet noemen waar ik elke keer op terugval zijn dat:

 1. Social Media Examiner: een site die me op social media marketing gebied up to date houdt
 2. Freakonomics: ook wel “the hidden side of everything” helpt me bij de gedragsaspecten. Opperguru is Daniel Kahneman op wiens werk veel van de Freakonomics content is gebaseerd.
 3. Ted Talks: voor ideeën, inspriatie of gewoon een goed verhaal zijn er weinig betere bronnen dan Ted.

Daarnaast vind ik een gezonde geest in een gezond lichaam heel belangrijk. Daarom sport ik zoveel als ik kan. In mijn vrije tijd kun je me vinden bij de Alphense Atletiek Vereniging, AAV’36, en bij mijn sportschool NJoy in Den Haag. En elke twee weken zit ik in het mooiste stadion van Nederland: De Kuip.

Als je meer wilt weten over hoe ik je kan helpen, maak een afspraak voor een kop koffie dan kijken we samen wat jouw verhaal is en hoe ik je kan helpen om dat te vertellen.