SMM

3 Things social: De nieuwe marktplaats, locaties en verjaardagen

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week de uitbreiding van Facebook’s Marketplace naar Europa waarmee het een directe concurrent wordt van Marktplaats, het toenemende belang van locaties met nieuwe diensten van Amazon en Google en de laatste ontwikkelingen op het gebied van on-demand video en een leuke manier om uw verjaardag op Facebook te vieren.

Is Facebook het nieuwe marktplaats?

Op maandag kondigde Facebook aan dat het zijn Marketplace functie gaat uitbreiden naar Europa, ook naar België en Nederland. De functionaliteit laat zich het best vergelijken met die van Marktplaats: tweedehands goederen kopen en verkopen. Daarbij kun je als koper ook het Facebookprofiel van de aanbieder zien en een bericht sturen. Marketplace is niet nieuw voor Facebook. In oktober vorig jaar ging de service al van start in de VS, Groot-Brittannië, Chili, Mexico, Canada en Nieuw-Zeeland. Marktplaats introduceerde in juni van dit jaar zelf al een berichtenservice zodat gebruikers van Marktplaats ook makkelijk contact op kunnen nemen met elkaar. Zodra de service in Nederland beschikbaar is, betekent dat concreet dat voor ondernemers die op Marktplaats zitten dat ze ook via Facebook kunnen gaan werken zonder dat ze dat via specifieke groepen moeten doen.

Een dag later kwam het nieuws dat Facebook ook Ebay aanbod integreert in het aanbod op de Marketplace functie. Voorlopig is het een test die alleen in de VS loopt en alleen via de mobiele app beschikbaar is maar als de test succesvol is dan kan in Nederland een integratie van – bijvoorbeeld – marktplaats aanbod in de Marketplace functie zijn intrede doen.

Locatie, locatie, locatie!

Met Marketplace komt Facebook natuurlijk in het vaarwater van Amazon te zitten en daar zitten ze ook niet stil. In Nederland kennen we al langer een service als MYPUP en ViaTim, maar nu gaat Amazon met de overtreffende trap komen: instant pickup points. Gebruikers kunnen binnen enkele minuten nadat ze besteld hebben, hun spullen oppikken uit kluisjes a la MYPUP. Voorlopig is de service alleen op vijf universiteiten (waaronder Berkeley en UCLA) beschikbaar, maar op den duur is het zeker een ontwikkeling die het makkelijker gaat maken om fysieke producten snel dichtbij een klant te krijgen. In Nederland verwacht ik Coolblue en Bol als eerste met een vergelijkbare dienst die inspeelt op de toenemende behoefte van consumenten om gekochte goederen snel op een gemakkelijke afleverplaats op te pikken.

Over locaties gesproken, Google kondigde deze week aan dat het mogelijk wordt om in Google Maps Q&A te gebruiken. Voor bedrijven biedt dat prachtige mogelijkheden om zichzelf onder de aandacht te brengen en om veel gestelde vragen van klanten of bezoekers te beantwoorden in Google Maps zodat een gebruiker daar niet apart voor naar de website hoeft. Het maken van een overzicht van veel gestelde vragen hoeft niet moeilijk te zijn en kan bovendien op diverse platforms worden hergebruikt. Zeker iets om te overwegen.

Facebook’s concurrentie gaat los met video

Het nieuws van vorige week was de lancering van Facebook Watch. En dus was het wachten op de initiatieven van de concurrentie. Nou, dat kwam er. Zo kondigde LinkedIn aan dat het maken van een video in de mobiele app mogelijk wordt op eenzelfde manier als dat nu al in Facebook kan. Daarmee start het bedrijf met een functionaliteit die Facebook al een tijd heeft: het maken van video op de mobiele telefoon. En dat kan weleens heel relevant zijn, want de meeste bedrijven gebruiken naast Facebook ook LinkedIn als marketingtool En als u zich de statistieken van vorige week nog herinnerd: voor B2B marketing is LinkedIn een mooi platform. Los daarvan is dit om een andere reden belangrijk: De eigenaar van LinkedIn is Microsoft en die hebben een ander platform op videogebied: Skype. Dus waarschijnlijk is deze functionaliteit nog niet aan het einde van zijn ontwikkeling. Het biedt u trouwens ook de mogelijkheid om een aantal dingen op LinkedIn te gaan doen waar u nu alleen Facebook, Instagram en Snapchat voor kunt gebruiken.

Apple pakte deze week groot uit met het nieuws dat het bedrijf $1 miljard gaat investeren in televisie series uit eigen stal. Nou heeft Apple natuurlijk al zijn eigen tv-apparaat (AppleTV), een eigen muziek en film winkel (iTunes), etc. dus u vraagt zich wellicht af waarom het bedrijf niets beters met die miljard dollar kan doen. De reden zit in het feit dat Apple, net als Facebook, geen eigen series heeft zoals Netflix en HBO dat wel hebben. En met series kunnen extra advertentie-inkomsten worden gecreëerd wat weer prettig is voor aandeelhouders. Voor het geld hoeft Apple het al lang niet meer te doen, want geld heeft het bedrijf genoeg op de plank liggen (om een idee te geven, 257 miljard dollar is 80 miljard meer dan wat we in Nederland bij elkaar opgeteld in een jaar produceren).

YouTube (Google) zat ook niet stil, want het introduceerde een aantal kleine veranderingen. Zo komt er een preview van 6 seconden van elke video in de zoekresultaten van Google op uw mobiel en gaat komt er een overzicht van het belangrijkste nieuws op de homepages van Google te staan. Met de preview (die geluidloos is) kunt u bepalen of u de video ook daadwerkelijk wilt zien. Het maakt daarvoor niet uit of de video op YouTube staat of elders op het internet. Oh en over uw data gebruik hoeft u zich geen zorgen te maken want de preview speelt alleen af bij een Wifi-verbinding.

Snapchat had ook een leuk nieuwtje. Helaas niet op tijd voor Lowlands, maar de nieuwste vinding is het crowdsurfen van Snaps die bij evenementen zoals concerten en sportwedstrijden zijn gemaakt. Het past naadloos in de stories functionaliteit en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om relevante Snaps aan elkaar te linken en om die dan ook chronologisch in de juiste volgorde te plaatsen.

Tot slot, wist u dat gemiddeld 45 miljoen mensen per dag een berichtje voor een jarige posten via Facebook? Ik niet, en ik vermoed u ook niet. Maar Facebook wel en die kwamen op 16 augustus met het volgende idee: waarom geven we mensen niet de gelegenheid om hun vrienden te laten doneren aan een goed doel. Dat scheelt tenslotte cadeautjes kopen en maakt ook nog eens een goed doel blij. Geen zin om een goed doel te sponsoren? Geen probleem, want u kunt ook leuke filmpjes plaatsen die Facebook voor u maakt.

Volgende week ben ik er een weekje tussenuit, maar vanaf begin september vind u op deze plek week een nieuwe versie van 3 Things Social. Tot dan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.