3 things social·SMM

3 Things Social: Facebook’s duim omlaag, de vernieuwde lens van Pinterest en losgaan met emoji’s

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week Facebook’s duim omlaag, de vernieuwde lens van Pinterest en losgaan met emoji’s.

Facebook’s duim omlaag
We hebben er even op moeten wachten maar hij komt er dan misschien echt: het duimpje omlaag op Facebook ofwel de downvote. Het is een veel gehoorde en lang gekoesterde wens van gebruikers om niet alleen aan te geven dat ze berichten niet leuk vinden.

Facebook bevestigde afgelopen vrijdag dat het bij een kleine groep gebruikers van haar Android app in de Verenigde Staten een test heeft lopen met de mogelijkheid om in plaats van leuk, geweldig etc. aan te geven dat een opmerking of commentaar op een bericht niet ok is.

Overigens moet de button niet worden gezien als een ‘dislike button’. Het doel is om gebruikers de gelegenheid te geven op een makkelijke manier aan te geven dat commentaren op berichten ongepast, onbeleefd of misleidend zijn. Het onderscheid met een ‘dislike’ button is dat de downvote op dit moment alleen kan slaan op commentaar op een bericht en dus meer als een soort ‘anti-pest’ maatregel moet worden gezien en dat een dislike echt over het bericht zelf gaat. En het aantal downvotes is niet zichtbaar voor gebruikers. Hoe de downvote eruitziet, kun je in de onderstaande schermprint van Christina Hudler zien.

facebook-downvote-button-screenshot

Dat een downvote button prima kan werken, heeft Reddit wel bewezen. Die hebben de optie al een tijd en mede-oprichter Alexis Ohanian kon het dus ook niet laten om er een gevatte reactie op los te laten.

Waarom is dit opvallend? Omdat er weliswaar wordt getest, maar nog niet duidelijk is of een downvote impact gaat hebben op het bereik van berichten en wat nou precies het effect op het bereik van een pagina op Facebook is. Daarvoor zou de functie ook op berichten zelf moeten worden losgelaten, denk ik. De functie wordt nu meer gepresenteerd als middel om discussies netjes te houden.Zeker in de gaten houden dus, want test van Facebook kunnen zomaar ineens een hele andere wending krijgen.

Overigens kwam Facebook afgelopen week ook met de aankondiging dat het de manier waarop het bereik van een pagina gaat worden gemeten zal veranderen. Dit gaat op 12 februari 2018 in. Daar zitten de effecten van de test met de downvote knop niet in trouwens.

De vernieuwde lens van Pinterest
Een jaar geleden kwam Pinterest met lenses. Die app geeft gebruikers de mogelijkheid om visueel te zoeken door de camera functie van de telefoon te gebruiken en daarmee vergelijkbare pins te vinden. Dit is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie om objecten te herkennen door het gebruik van data. Als je bijvoorbeeld een foto van rode schoenen neemt en daarop zoekt dan vindt de functie alle berichten op Pinterest met rode schoenen erin.

lens_your_look_lnGlHxY.gif

Deze functie – die alleen via een aparte app in de Verenigde Staten beschikbaar is – is dankzij meer dan 600 miljoen zoekopdrachten per maand zo goed geworden dat gebruikers nu de mogelijkheid krijgen om een afbeelding aan een tekstuele zoekopdracht toe te voegen en op die manier betere zoekresultaten te krijgen.

Waarom is dit nou belangrijk? Wist je dat 93% van de gebruikers van Pinterest de app gebruiken om ofwel onderzoek te doen naar iets wat ze willen kopen of de aankoop te doen? Dan is een functie waarin je een foto kunt maken van iets wat je wilt kopen of iets wat erop lijkt om er daarna op te kunnen zoeken wel leuk. En voor winkeliers en webshops is dit natuurlijk een reden om ervoor te zorgen dat relevante producten dan ook vindbaar zijn op Pinterest. Daarnaast maakt dit soort geavanceerde functies het platform aantrekkelijker voor bedrijven omdat een plaatje toevoegen natuurlijk makkelijker is dan een sloot tekst aan zoektermen. Voor nu wordt de functie alleen in de iOS app uitgerold, maar Pinterest zelf gaf aan dat Android snel zal volgen.

Losgaan met emoji’s
Heb je last van opgekropte emojis? Nou, daar is dan nu een oplossing voor want later dit jaar komen er 157 nieuwe emojis bij. En in Facebook Messenger kun je wellicht binnenkort een emoji aan uw profielfoto toevoegen om je vrienden te laten weten hoe jij je voelt. Dat is een van de tests die Facebook in zijn Messenger functie heeft uitgerold.

De 157 nieuwe emoji’s werden op woensdag bekend gemaakt door het Unicode consortium (een instantie die zich bemoeit met alle karakters die zich op de toetsenborden van deze wereld bevinden). Onder de nieuwe emojis bevinden zich onder meer de zwaan, de kreeft, superhelden en superboeven (beide in mannelijke en vrouwelijke uitvoering). Daarnaast zijn nu ook emojis toegevoegd voor breien en haken. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk de kale vrouw in verschillende huidskleuren. Enige emojis die missen zijn de genderneutrale mensen, maar dat is vermoed ik een kwestie van tijd. Een filmpje met de intro van de nieuwe emojis vindt je hieronder.

Waarom is dit relevant? En is het relevant? Niet perse, maar ik vond het wel een erg grappige combinatie van berichten. En soms moet er ook ruimte zijn voor wat humor, vind ik.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter of Facebook. En liefst niet met een duim omlaag.

Tot volgende week!

2 gedachten over “3 Things Social: Facebook’s duim omlaag, de vernieuwde lens van Pinterest en losgaan met emoji’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.