3 things social·SMM

3 Things Social: Facebook maakt stories de standaard, een nieuw profiel design op Pinterest en “this Gmail will self-destruct in 5 seconds”

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat Facebook maakt stories de standaard, een nieuw profiel design op Pinterest en “this Gmail will self-destruct in 5 seconds”.

Facebook Stories wordt de standaard

Natuurlijk, ik had over de getuigenis van Mark Zuckerberg kunnen schrijven en nog een keer kunnen beginnen over de implicaties van wat er nu met Facebook gebeurt op Facebook, onze privacy, de markt voor advertenties of de wereldvrede. Maar dat viel me deze week niet echt meer op. En omdat je dat nieuws en alle beschouwingen eromheen ook via andere (social media kanalen) kunt volgen neem ik je deze week weer eens mee terug naar de kern van social media: stories.

Dat de stories functie op Instagram populair is, mag inmiddels wel bekend worden verondersteld. De functie, die gekopieerd werd van Snapchat, wordt dagelijks door meer dan 300 miljoen gebruikers benut om een verhaal te vertellen.

Maar op Facebook loopt de functie nog niet heel erg. Deels zit dat in de overlap met Instagram en deels in de enorme hoeveelheid functionaliteit die Facebook biedt. Daarbij geldt dat als Facebook het niet voor elkaar krijgt om het Stories format werkend te krijgen, het platform over tijd het risico loopt om overbodig te worden omdat gebruikers de tekst updates zat worden. Dan stappen ze over op meer innovatieve platformen. Dat kan Instagram zijn, of WhatsApp waar je met de Status functie min of meer hetzelfde effect kunt bereiken. Maar ook Snapchat.

En dus lopen er nu 3 tests om te kijken hoe Facebook ons ook op Facebook aan de verhalen kan krijgen.

De eerste test is dat als je in de mobiele app een update wilt typen, je begint in je fotobibliotheek (althans als je de app gemachtigd hebt). Doel is om op die manier het normaler te maken om visuele content te delen op Facebook. Deze test wordt bij een kleine groep wereldwijde gebruikers uitgerold.

De tweede test is dat als je een update wilt posten, Stories de standaard optie is om dat te doen. Deze test is alleen beschikbaar voor gebruikers in de Dominicaanse Republiek, dus ik laat dit even voor wat het is.

De derde test is dat bij een kleine groep wereldwijde gebruikers, de stories niet in het huidige rondje worden weergegeven maar in een wat grotere “preview” afbeelding met de profielfoto van de gebruiker erin. Dit is er met name op gericht om gebruikers te verleiden om de verhalen te openen en er misschien zelf eens een te plaatsen. Hoe dat er uit ziet, zie je in de onderstaande schermprint die ik in het Techcrunch artikel vond wat de bron voor dit item is.

facebook-stories-previews

Waarom is dit nou relevant? Behalve dat de test aangeeft hoe belangrijk het verhalen vertellen voor Facebook is, onderstreept het ook meer in het algemeen het belang van goede storytelling op social media. Mits goed uitgevoerd, zijn verhalen beter in staat om toehoorders vast te houden dan een losse set berichten. Daarnaast onthouden mensen verhalen nu eenmaal beter.

Overigens voegt Facebook ook nog functies toe in Stories. Zo kan de Boomerang functie uit Instagram straks ook voor het Facebook verhaal worden gebruikt en wordt het mogelijk om met gebruik van augmented reality leuke en grappige effecten aan een verhaal toe te voegen.

3 Things Social is er nu ook als vlog! Dus, heb je geen zin om verder te lezen maar wil je wel weten wat ik vertel? Kijk naar mijn vlog en je weet het.

Een nieuw design voor je Pinterest profiel

Pinterest lijkt bezig met een nieuw design voor de profielen van leden. Zowel grafisch als qua informatie over de persoon van wie het profiel is, verandert er het nodige. Zo komt er een collage van je pins op je profiel te staan waarvan je de samenstelling zelf kunt bepalen. En er komt geen informatie meer op je profiel over het aantal boards/personen dat je volgt en door wie je gevolgd wordt. In plaats daarvan komt er een ‘monthly views’ vermelding, wat gezien de focus op e-commerce relevantere gegevens zijn. De schermprint hieronder is van Scott Kibler, die het nieuwe design ontdekte.

Die gaf er later op Twitter nog een kleine tip bij, die ik voor zichzelf laat spreken:

 

This Gmail will self-destruct in 5 seconds?

Ken je dat? Je stuurt een e-mail maar je weet niet zeker of je het juiste adres hebt? Of je wilt een mail versturen die niet doorgestuurd kan worden? Google is bezig met de uitrol van de nieuwe Gmail interface en daar blijken mogelijke oplossingen voor deze problemen bij getest te worden. Zo wordt er een ‘confidential’ knop toegevoegd waarmee je kunt instellen dat mails niet doorgestuurd kunnen worden. Het lijkt zelfs mogelijk te worden om mails te sturen die na verloop van tijd onleesbaar worden, bijvoorbeeld na na 1 dag, een week, een maand of een jaar.

rgmail3

Voor de experts onder jullie is dit niet heel nieuw. In Outlook kun je de bewaartermijn van een mail al instellen en KPN heeft een service die aangetekend mailen heet waarmee je in ieder geval kunt zeker stellen dat je e-mail veilig en gegarandeerd bij de ontvanger aankomt en de ontvanger zijn identiteit ook moet ‘bewijzen’. En Outlook heeft voor zover ik weet ook de functie dat mail kan worden aangemerkt als niet te forwarden. Dus Gmail lijkt bezig om de achterstand op – met name – Microsoft in te halen en op die manier aantrekkelijker te worden voor bedrijven..

Wat is nou het voordeel van deze nieuwe functies. Allereerst is een van de grote pijnpunten voor bedrijven onder de AVG/GDPR het naleven van bewaartermijnen. Als de functionaliteit met het instellen van hoe lang een mail bewaard wordt echt live gaat, dan wordt het mogelijk om in ieder geval binnen organisaties die op Gmail draaien en voor gebruikers van Gmail daarbuiten, om standaard bewaartermijnen mee te geven. Dat is niet alleen vanuit wetgeving erg prettig maar het scheelt ook ruimte op servers. De verificatie van de ontvanger kan helpen bij het digitaliseren van documenten die normaal gesproken fysiek ondertekend zouden moeten worden. Los daarvan is het prettig als je kunt vaststellen dat een mail ook daadwerkelijk ontvangen en gelezen is. En als je kunt instellen dat je mail niet doorgestuurd kan worden is dat prettig bij het voorkomen dat medewerkers onbedoeld vertrouwelijke informatie doorsturen. Een kleine waarschuwing: Google spreekt nergens over end-to-end encryptie. En voor hele vertrouwelijke documenten is dat wel aan te raden. En het is ook nog niet duidelijk in hoeverre deze functies ook buiten Gmail werken.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.