SMM

3 Things Social: Parkeren met Google Maps, vinkjes in WhatsApp en 3 keer Instagram

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer 3 hoofdzaken uit al het Social Media nieuws van de afgelopen 3 weken: Google Maps krijgt parkeerinformatie, Whatsapp gaat vinkjes geven aan geverifieerde bedrijfsaccounts en 3 Instagram ontwikkelingen die relevant zijn voor elke ondernemer.

Google Maps komt met parkeerinformatie

Google Maps gaat de mogelijkheid bieden om vooraf uit te vinden of u tegen parkeerproblemen gaat aanlopen als u op weg bent. Dit gebeurt op basis van data uit de app over hoe druk het in het algemeen op een bepaald tijdstip op een locatie is en er zit een zelflerende component in. Deze functionaliteit was er al in de VS maar wordt nu uitgebreid naar 25 Europese steden, waaronder Amsterdam. Voor steden in de VS komt er op de Android-versie van de app ook een mogelijkheid om parkeerplaatsen te zoeken. De verwachting is dat deze functie later ook naar Europa en naar iOS (Apple) wordt uitgebreid. Dit kan voor ondernemers interessant zijn omdat er daarmee ook de mogelijkheid komt om mensen die in de buurt parkeren te voorzien van advertenties en van op locatie gebaseerde aanbiedingen (u parkeert in de buurt, als u langskomt krijgt u bij een broodje een gratis kop koffie of thee).

Een andere tool van Google, YouTube, kwam overigens zowel met een nieuwe look & feel als met de mogelijkheid om met een minimale vertraging live video vanaf uw smartphone te streamen. Deze laatste feature gaat ervoor zorgen dat u minder bandbreedte en data nodig gaat heeft om een live video vanaf uw smartphone te streamen via YouTube, waardoor het gebruik van die app weer interessanter wordt.

De nieuwe look & feel zit verborgen in een update die wat meer brengt dan alleen een logo wat voor het eerst in 12 jaar is geupdate. Zo wordt het mogelijk om de afspeelsnelheid van filmpjes aan te passen op mobiele apparaten, het wordt mogelijk om met gebaren vooruit en achteruit te spoelen en de manier waarop u op een gewone computer of laptop op YouTube navigeert wordt hetzelfde als in de app op uw mobiel. Deze update is overigens onderdeel van een veel grotere verbouwing die in totaal een jaar in beslag gaat nemen en dus regelmatig hier terug gaat komen

WhatsApp gaat vinkjes geven aan geverifieerde bedrijven

Vanaf nu kunt u uw bedrijf laten verifiëren op WhatsApp. Deze functionaliteit is belangrijk voor bedrijven als u zich wilt onderscheiden van persoonlijke accounts en als u ervoor wilt zorgen dat er geen misverstand bestaat over dat u ook daadwerkelijk u bent. Andere social media hadden deze functionaliteit ook al. Zo heeft Twitter al enige tijd de mogelijkheid om een geverifieerd account te krijgen. KLM is een van de eerste partijen die een vinkje achter de naam gaat krijgen. Dat is niet heel verbazingwekkend, want KLM loopt (ver) voor op de meeste bedrijven in de manier waarop het social media inzet om met klanten in contact te komen en te blijven. Zeker dus een bedrijf waar we veel van kunnen leren.

Daarnaast kwam het bericht uit dat u binnenkort gebruik kunt gaan maken van een WhatsApp app voor bedrijven. Voor kleine en middelgrote ondernemingen zal die app in eerste instantie gratis zijn terwijl grotere bedrijven ervoor zullen moeten gaan betalen. Voor WhatsApp is dit de eerste stap op weg naar geld verdienen met de service. Voor MKB’ers en kleine zelfstandigen die vanaf 1 telefoon zakelijk WhatsApp gebruiken is het een mogelijkheid om orders aan te nemen en klantenservice op WhatsApp via deze app te gaan aanbieden. Grote bedrijven krijgen extra functionaliteit om meerdere gebruikers aan te maken en om eventueel chatbot functionaliteit te gebruiken op basis van kunstmatige intelligentie. WhatsApp heeft de bedrijvenmarkt dus gevonden en is stevig aan de weg gaat timmeren.

3 ontwikkelingen op Instagram die belangrijk zijn voor elke ondernemer

Afgelopen weken kwam er veel nieuws rondom Instagram naar buiten. Eerst was er op 30 augustus de aankondiging dat een bug in de software ervoor had gezocht dat accounts van belangrijke Instagram gebruikers waren gehackt. Het probleem is inmiddels opgelost, maar er lijken gegevens van rond de 6 miljoen gebruikers online te staan. Hoewel dit specifieke probleem is opgelost is het wel raadzaam om gebruik te maken van de tweetrapsverificatie opties die Instagram standaard aanbiedt. Dit is sowieso een verstandige maatregel voor al uw social media-accounts. Daarnaast is een goed wachtwoord een must, net als het gebruik van een goede passwordmanager. En zorg er altijd voor dat u de laatste versie van de software draait, want dan heeft u de grootste kans dat u tegen veiligheidslekken beschermd bent.

Een dag later kwam het nieuws dat de ‘stories’ functie van Instagram ook via de website benaderbaar wordt. Omdat Instagram ooit is opgezet als een app voor op een smartphone, was dat nog niet mogelijk. In eerste instantie kunt u er alleen de stories van uw contactpersonen en van de bedrijven die u volgt via instagram.com bekijken maar in de komende maanden wordt het ook mogelijk om zelf via de website uw eigen verhalen op Instagram te zetten. Op dat moment wordt het ook makkelijker om kwalitatief hoogwaardige en bewerkte foto’s en filmpjes via uw Instagram account te posten (hoewel er met al die moderne apps al heel veel dingen via uw smartphone of tablet kunnen). Ik vermoed dat deze optie voor veel bedrijven erg interessant kan zijn omdat er nog veel via computers wordt gewerkt.

Weer een week daarna (we spreken dan over 6 september) kwam het nieuws naar buiten dat Instagram met een proef werkt waarmee de stories ook direct op Facebook kunnen worden gezet. Dit is vooral gemakkelijk voor gebruikers, maar zeker niet zonder gebruiksaanwijzing omdat de vele hashtags waar Instagram dol op is, bij Facebook juist eerder als spam worden gezien.

Overige nieuwtjes

Een paar weken geleden schreef ik op deze plaats al over Facebook Watch, het nieuwe televisie platform van Facebook. Dat platform is inmiddels ook voor gewone gebruikers in de VS beschikbaar. Social Media Examiner besteedde er in de Social Media Marketing Talk Show uitgebreid aandacht aan. En wat blijkt? Facebook Watch levert niet alleen series maar levert mogelijk ook publishers de mogelijkheid om sponsored shows te maken (denk aan FeyenoordTV-achtige shows). Dus mocht u ambities hebben dan komen de mogelijkheden naar Facebook toe. Wat exact op lange termijn de mogelijkheden voor bedrijven gaan zijn is nog niet duidelijk. Facebook Watch is nog niet in Nederland beschikbaar en het is ook nog niet bekend wanneer dat wel gaat gebeuren. Maar ik houd de ontwikkelingen voor u in de gaten.

Een leuk bericht voor de bedrijven die databases gebruiken en zich nu moeten verdiepen in programmeertalen als SQL om chocola te maken van de informatie uit diezelfde database. SalesForce werkt namelijk aan een oplossing waarbij het dankzij kunstmatige intelligentie mogelijk wordt om in ‘gewone mensen taal’ gegevens op te vragen. Dat scheelt dus straks weer een cursus SQL.

Dan kwam Google met de aankondiging dat het tools ter beschikking gaat stellen waarmee augmented reality kan worden toegevoegd aan foto’s, filmpjes en apps die op Android telefoons staan. Als u een beeld wilt krijgen van wat u hiermee kunt dan is het filmpje op de blogpost van Google zeker de moeite waard. Niet alleen voor reclamebureaus en app ontwikkelaars is dit overigens leuk speelgoed, ook voor bedrijven als makelaars, aannemers of webshops van sieraden kan dit erg aardige mogelijkheden geven zoals het kijken hoe een sieraad u staat door een afbeelding van het sieraad te combineren met een selfie.

Tot slot ontstond er op diverse social media nogal wat commotie over de nieuwe algemene voorwaarden van Twitter die op 2 oktober ingaan. Zo zouden de vermeende nieuwe gebruikersrechten onredelijk uitgebreid zijn. Dat deze commotie onterecht is, kunt u lezen in deze column van Charlotte Meindersma op de site van Marketingfacts. Sowieso was het deel over de gebruiksvoorwaarden niet nieuw en consistent met andere social media. Daarnaast is de passage over het gebruiksrecht nodig omdat – kort samengevat – zonder de licentie uw content niet door uw volgers kan worden gedeeld. En dat zou toch jammer zijn. Tot volgende week.

Picture credit: pixabay

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: Parkeren met Google Maps, vinkjes in WhatsApp en 3 keer Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.