SMM

3 Things Social: Facebook betaalt met PayPal, Pinterest biedt selfservice voor ads en Twitter komt met anti-geweld regels

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Facebook betaalt met Paypal, Pinterest breidt uit met selfservice voor zoek advertenties en Twitter komt met nieuwe anti-geweld regels

Facebook betaalt met Paypal

Amerikaanse gebruikers van Facebook Messenger kunnen sinds 20 oktober elkaar via PayPal betalen. Zogenaamde peer-to-peer betalingen via een chat-app zijn door ING in Nederland al eens uitgeprobeerd met The Way You Pay (een kopie van een in Spanje ontworpen App), maar dat experiment is inmiddels beëindigd omdat er in Nederland geen behoefte aan bestaat. Maar in Amerika ligt dat kennelijk anders. Daar maken veel mensen gebruik van services als PayPal omdat ze geen zin hebben om hun creditcard informatie aan anderen toe te vertrouwen of omdat PayPal gewoon een gemakkelijke service is. Het is de verwachting dat de service te zijner tijd ook in Europa wordt uitgerold.

paypal_send-money_allhrz

Voor u als ondernemer is het wel zaak om deze ontwikkeling in de gaten te houden. Bedrijven als KLM experimenteren al met klantenservice via Messenger en WhatsApp en mijn verwachting is dat juist dit soort gemakkelijke betaalfuncties de drempel om te betalen voor een online aangeboden dienst gemakkelijker maken. Daarnaast, met name als u ook buitenlandse klanten heeft, is PayPal een dienst die algemeen geaccepteerd is als betaalmiddel, dus wellicht is het sowieso de moeite waard om te kijken of u de mogelijkheid moet bieden om met PayPal te betalen.

Behalve dat PayPal toegang krijgt tot meer (potentiele) klanten via Messenger, krijgt het ook een uitbreiding van de bestaande klantenservice chatbot. Klanten kunnen nu via Messenger contact opnemen met PayPal voor vragen en klachten.

Overigens kwamen er ook deze week weer een hoop nieuwe functies naar buiten. Zo is het mogelijk om bij Facebook Live aan schermdeling te doen, dezelfde functionaliteit als die vorige week al in Worplace werd gelanceerd. Daarnaast wordt het mogelijk om uw profielstatus te updaten in maximaal 101 karakters. Dit is de voorloper van de berichten die u tegenwoordig post om te zeggen hoe u zich voelt, waar u bent, etc. Een beetje back tot he future dus. En Facebook test met een feature die Sets heet en nogal lijkt op functionaliteit die Pinterest al heeft. Je kunt er een set van posts, video’s en foto’s mee delen met andere gebruikers. Het lijkt een beetje op stories maar is net even anders omdat het bij vrienden in de tijdlijn komt, in plaats van apart in een verhalen/stories deel van de app.

Pinterest breidt uit met selfservice voor zoek-advertenties

Pinterest zelf zit ondertussen ook niet stil. Voor ondernemers die werken met zoekadvertentie-marketing is er nu een nieuwe optie: Pinterest stelt adverteerders in staat om zelf zoekmachine advertenties te maken. Hoe werkt zoekmachine marketing ook al weer? Heel in het kort komt het erop neer dat als een gebruiker van Pinterest zoekt op een zoekterm of zoektermen waarmee u adverteert, de gebruiker uw pins te zien krijgt. Die functie was nog niet voor het grote publiek onder de adverteerders beschikbaar, maar nu dus wel.

search-10.16-2017pinterest-blog-header

Een andere uitbreiding van de zoekadvertentie mogelijkheden is de mogelijkheid om aan auto targeting te doen op basis van de smaakgrafiek functionaliteit die eerder werd aangekondigd. Waarom is dit een interessante optie: de smaakgrafiek gebruikt de zoektermen van gebruikers van Pinterest en gebruikt relaties die niet per se vanzelfsprekend zijn. En gebruikers zoeken in 97% van de gevallen niet op bedrijven of merken maar op dingen. Dus het is echt het adverteren op basis van zoekgedrag binnen Pinterest.

Waarom is dit nou opvallend nieuws? Met name omdat Pinterest voor adverteerders een relatief moeilijk platform is om op te adverteren. Nu wordt alle kennis rondom hoe mensen zoeken op dit puur grafische platform nu aan adverteerders (tegen betaling) ter beschikking wordt gesteld dat biedt mooie mogelijkheden voor bedrijven die op Pinterest actief zijn om met potentiele klanten in contact te komen zonder dat hun contactgegevens direct nodig zijn.

Twitter komt met nieuwe anti-geweld regels

Twitter is een leuk platform, vind ik zelf. Het is laagdrempelig maar door de limiet van 140 tekens (straks wellicht 280) moet je toch kort van stof zijn. Alleen juist pesters zijn doorgaans kort van stof, maar dan wel in een barrage van tweets. Al langer roepen gebruikers om bescherming tegen zogenaamde “Twitter trolls” en om inperking van de vrijheden die veel haatzaaiende gebruikers nu nog genieten. Heel langzaam begint Twitter daar maatregelen tegen te nemen. De komende maanden komen er een aantal updates van de gedragsregels aan.

Zo worden accounts die zonder toestemming naakt foto’s posten gelijk permanent geblokkeerd, komen er blokkades van accounts van zogenaamde hate groups (met name extreemrechts) en worden accounts en berichten waarin geweld wordt verheerlijkt aangepakt. Voor een volledig overzicht verwijs ik u naar de onderstaande planning van Twitter zelf.

twitter_safety_work

Maar waarom is dit nou noemenswaardig? Twitter is bezig om schoon schip te maken en daarmee het platform aantrekkelijker te maken voor gebruikers. En daarmee wil het platform terugkomen op de radar van alle adverteerders die datzelfde schip al hebben verlaten. Het enige wat nog wel ontbreekt is een aanpak van pesters die anonieme accounts gebruiken om hun berichten extra aandacht te geven.

Als extra lokkertje kwam Twitter trouwens eerder deze week met een nieuw formaat voor advertenties: video website cards. Met dit formaat advertenties kunt u mensen naar uw website verwijzen met videoadvertenties. Om u een beeld te geven van hoe dat er dan uit kan zien, vind u hieronder een screenprint uit het blog van Twitter.

videowebsitecards_twitter

Tot slot nog een vraag: 3 Things Social is nu een maand of 3 oud en ik vroeg me af of u 3 Things Social interessant vindt en waarom (niet)?

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: Facebook betaalt met PayPal, Pinterest biedt selfservice voor ads en Twitter komt met anti-geweld regels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.