SMM

3 Things Social: Facebook peilt met plaatjes, de Snapchat pixel en Amazon shopt met AR

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Facebook peilt met plaatjes, de Snapchat pixel en Augmented Reality shopping bij Amazon.

Facebook peilt met plaatjes

Een aardige manier om achter de mening van uw volgers te komen of om feedback te vragen is om een peiling te houden. Facebook had daar een test mee gedaan in september en het resultaat is dat die functie nu breder wordt uitgerold. Dat wordt gelijk groot aangepakt, want u kunt nu ook (net als bij Instagram) paatjes gaan gebruiken voor deze peilingen). Het is daarmee een mooie test voor bijvoorbeeld een nieuw logo maar u kunt het natuurlijk ook gewoon voor het leuke en interactieve effect doen.

Hoe werkt zoiets dan? De peiling functie vind u bij uw status. De foto’s hieronder van Techcrunch vindt u een voorbeeld van hoe het er uit gaat zien (ik had deze optie op 5 november nog niet, vandaar geen eigen schermprint). Let er wel op dat u slechts twee antwoord opties heeft, dus de vraag die u wilt stellen moet daar wel voor geschikt zijn.

facebook-polls-gifs

Voor bedrijven is dit een prachtige manier om met klanten en volgers in contact te komen. Met name omdat plaatjes nu eenmaal meer aanspreken dan pure tekst, zijn peilingen waarbij u plaatjes of zelfs animated gifs kunt gebruiken er goede middelen om met uw peiling op te vallen. Ikzelf ga dit zeker uitproberen als ik de functionaliteit heb.

Snapchat introduceert een pixel

U had al een Facebook Pixel, een LinkedIn Pixel, een Instagram pixel en een Twitter Pixel en misschien ook nog wel een Google Analytics account. Daar kan nog wel een pixel bij dachten ze bij Snapchat. Dus is er nu ook de Snapchat pixel.

Wat is een pixel en wat kunt u daarmee? Een pixel is stukje code wat u op uw website kunt inbouwen. U kunt daarmee de effectiviteit van uw advertenties meten door na te gaan meten hoeveel mensen er doorklikken naar uw website. Dat heet conversie (hoewel de echte conversie van belangstellende naar een betalende klant nog wel op uw website moet plaatsvinden). Bij Snapchat kan dat voorlopig alleen met verticaal opgenomen Snaps en video’s. En bij alle andere bedrijven kunt u er ook bezoekers van uw website mee benaderen voor het geval ze onverhoopt niets hebben gekocht. Dat heet retargetten.

Hoe meet u dan de effectiviteit van uw boodschappen? U kunt de pixel koppelen aan 9 delen van uw eigen aankoopproces op de site (van een bezoek aan uw website, via inschrijven voor een nieuwsbrief tot aan een aankoop). Met de informatie die de pixel genereert kunt u kijken of klanten doorklikken en waar ze dan uitkomen. Uiteraard moeten deze stadia ook op uw website bestaan.

Een belangrijke reden om dit te doen is ongetwijfeld dat Snapchat gebruikers en daarmee reclame-inkomsten mist om te concurreren met de grote social media platforms als Facebook en Instagram. Doordat u met de pixel nu ook kunt gaan meten hoe effectief uw berichten en advertenties op Snapchat zijn, hoopt het bedrijf aantrekkelijker te worden voor adverteerders. De achterstand op Instagram in het aantal dagelijkse gebruikers is overigens opgelopen in het afgelopen kwartaal. Instagram heeft nu meer dan 300 miljoen dagelijkse gebruikers, terwijl Snapchat er iets meer dan de helft daarvan heeft. En volgens de cijfers van Apple zat Snapchat in het derde kwartaal voor het eerst in zijn bestaan niet in de top 10 van gedownloade apps in de App Store.

Moet u nu onmiddelijk een Snapchat pixel opzetten als u op Snapchat zit? Conversie meten op dat platform is sowieso lastig en ik denk dat ik nog even zou wachten totdat er meer bekend is en de kinderziektes uit de code zijn gehaald.

Instagram zat trouwens ook niet stil. Het kondigde onder meer aan dat Instagram Stories (een kopie van functionaliteit van Snapchat trouwens) meer aandacht gaan krijgen in de nieuwsoverzichten van gebruikers. Hiermee wordt de functionaliteit ook een belangrijke mogelijkheid voor bedrijven om hun verhalen ook op Instagram te vertellen.

Augmented reality shopping bij Amazon

Als u de IKEA-app gebruikt, heeft u wellicht al eens gezien dat u kunt kijken hoe een bepaald product in uw huis zou staan. Amazon gaat die functie nu ook aanbieden en daarmee is het teken gegeven dat augmented reality echt een grote vlucht gaat nemen.

Kort door de bocht houdt de functionaliteit in dat u op uw iPhone een product kunt kiezen en dat met behulp van de camera in uw telefoon kunt ‘plaatsen’ in uw keuken, woonkamer of ander deel van uw huis.

U heeft wel een iPhone 6s nodig met daarop iOS11 of later. De reden is dat Amazon gebruik maakt van de ARKit van Apple. Hierdoor is de functionaliteit dus alleen nog maar op Apple apparaten beschikbaar. Het is nog niet bekend of en wanneer er een Androidversie komt.

Voor een juwelier of een e-shop met sieraden belooft dit iets moois. Want denkt uw zich eens in hoe mooi het is als u een ring of ketting kunt uitproberen hoe het staat zonder dat u het moet bestellen om dat uit te proberen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bankstellen en badkamer meubels. Als u een beeld wilt krijgen van hoe dat er dan uit zou zien, hieronder vindt u een filmpje.

Overigens is het niet zo dat u nu onmiddelijk naar een app-ontwerper moet om iets dergelijks te laten bouwen. Los van dat dit denk ik ook voor de meeste app-bouwers op dit moment nog een brug te ver is, is de technologie zelf nog te nieuw om nu al te voorspellen waar het heengaat. Maar dit is wel een ontwikkeling die ik voor u blijf volgen.

Tot slot nog een update op een eerder aangekondigd experiment van Microsoft: in Outlook kunt u meer te weten komen over wie u e-mails sturen doordat u direct toegang krijgt tot de LinkedIn profiel informatie van de verzender. Hoe dat er in de praktijk uitziet, kunt u zien in het plaatje hieronder.

LinkedIn_office

Dat was het dan. Mocht u op- of aanmerkingen hebben of een vraag willen stellen, reageer dan op het blog of stuur een e-mail. Tot volgende week!

Een gedachte over “3 Things Social: Facebook peilt met plaatjes, de Snapchat pixel en Amazon shopt met AR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.