3 things social·social media

3 Things Social: wie is de Nederlandse Social Media gebruiker?

3 Things Social is een blog van Your Social Media Buddy met doel om ervoor te zorgen dat jij als ondernemer zicht hebt op ontwikkelingen die jouw resultaten met social media marketing beïnvloeden. Deze week gaan we het hebben over wat de resultaten van Facebook op lange termijn betekenen, wie de gemiddelde social media gebruiker in Nederland is en Splish: een nieuwe ster aan het social media firmament.

3 Things Social: Facebook keldert

Afgelopen donderdag maakte Facebook zijn cijfers over het tweede kwartaal bekend. En die waren niet heel mooi voor beleggers: Gebruikersgroei is er niet meer in Noord-Amerika en in Europa ging het aantal gebruikers zelfs omlaag. Dit alles is waarschijnlijk het gevolg van het schandaal rondom Cambridge Analytica in combinatie (in Europa) met de toegenomen privacy awareness als gevolg van de invoering van de AVG.

Het Facebook bericht van Mark Zuckerberg was erg positief, natuurlijk. Want er was veel gedaan om de bekende problemen aan te pakken en op te lossen. Maar tegelijkertijd was de groei in het aantal dagelijkse gebruikers de laagste sinds 2015 en het bedrijf verwacht dat het aantal gebruikers de komende kwartalen nog verder omlaaggaat. Niet met dramatische percentages, maar “high single digits” (vrij vertaald, 8 a 9% per kwartaal) is toch wel opmerkelijk voor een bedrijf wat altijd een groeiend aantal gebruikers voor de software had.

Tegelijkertijd gaf het concern wel aan dat de omzet per gebruiker in competitieve markten zoals de VS en Canada (vrij vertaald zijn dit de inkomsten die ze met de gegevens van een gebruiker via advertenties genereren) ging wel omhoog. En de concurrentie op de advertentiemarkt nam toe. Dat is dan weer een rechtstreeks gevolg van de aankondiging van begin dit jaar waarin Facebook zei dat bedrijven erop moesten rekenen dat hun bereik terug zou lopen. Dat leidt tot meer vraag en daarmee stijgen de kosten van adverteren en dus de inkomsten voor Facebook.

Parallel kwam er een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat er 20% minder op advertenties op Facebook wordt gereageerd. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat adverteren op zijn retour is. Probleem met die stelling is het volgende: Facebook heeft begin dit jaar aangekondigd dat berichten van pagina’s minder prioriteit zouden krijgen dan berichten van vrienden en familie en dat ze ging focussen op meaningful interactions. En daaruit trok iedereen de conclusie dat je dus moet gaan adverteren. Aldus gebeurde. En als ik even kijk naar mijn eigen leercurve als beginnend adverteerder dan kan ik denk ik met recht de conclusie trekken dat je in het begin minder reacties krijgt dan als je wat meer ervaren bent en begrijpt hoe adverteren echt werkt. Dus dat effect zal vrijwel zeker in dit cijfer verstopt zitten.

Wat je met deze informatie moet doen is goed kijken naar het verdienmodel van Facebook en hoe beleggers dat waarderen. Want waar het aantal clicks omlaaggaat, gaat het aantal gebruikers en de opbrengst per gebruiker omhoog. Nog interessanter (vind ik) is dat we een prijs kunnen hangen aan de gegevens die Facebook over een gemiddelde gebruiker heeft. En die ‘prijs’ is denk ik een leuke indicatie van hoeveel klantgegevens waard zijn voor een bedrijf. Goed, Facebook heeft er het product voor om daar een bedrag aan te koppelen (advertenties). Maar ik denk dat de waarde voor een gemiddeld bedrijf niet heel erg afwijkt. Zeker niet als je erbij bedenkt dat we in toenemende mate deze data zullen gebruiken om er zelf aan te verdienen.

Het nieuws over de cijfers en de vooruitzichten leidde op de beurs tot een vrije val. Na de aankondiging ging het aandeel met bijna 20% omlaag van $217,50 naar iets onder de $175. Dat is 120 miljard dollar die aan waarde verloren ging.

3 Things social: Wie is nou de social media gebruiker in Nederland? 

Deze week kwam er een onderzoek naar buiten van de firma’s Hootsuite (software voor het plannen van social media berichten) en WeAreSocial (een reclamebureau) over de ontwikkelingen in de wereld van social media in het afgelopen kwartaal. Een ontwikkeling daarvan bespraken we hierboven al: het teruglopende aantal clicks.

Behalve het kwartaal onderzoek met wereldwijde trends produceren beide firma’s ook een rapport per regio en zelfs per land. Die trends zijn gebaseerd op data uit allerlei bronnen (in Nederland data van het CBS en andere overheidsorganen). Deze data bevat wat leuke weetjes die relevant zijn voor het bouwen van het profielen van je ideale klant en doelgroepen voor advertenties op social media.

Allereerst is de internetpenetratie in Nederland 96% (waarvan 94% dagelijks) en gebruikt 64% van de bevolking social media (dat is inclusief WhatsApp trouwens). Van de social media gebruikers gebruikt 89% een mobiele telefoon (inclusief een smartphone). En daar zijn we gemiddeld een uur en 20 minuten per dag mee bezig (totaal internet gebruik is bijna 5 uur per dag).

De populairste app is WhatsApp, met YouTube en Facebook als gedeelde nummers 2 en 3. Nederland heeft 11 miljoen Facebookgebruikers, waarvan weer 89% de mobiele app gebruikt om toegang te krijgen. De grootste groep Facebookgebruikers zit tussen de 25 en 34 jaar. 1,2 miljoen vrouwen en 1,3 miljoen mannen maken daar gebruik van social media. Overall is 51% vrouw en (dus) 49% man. Bij jongere gebruikers (tot 34 jaar) is dat overigens omgekeerd. Daar is de meerderheid man. Oudere gebruikers zijn overwegend vrouw.

Voor Facebook geldt dat video op dat platform het hoogste engagement heeft, bijna 7%. Gemiddeld leidt een bericht tot 1 like, share of opmerking per 20 mensen die een bericht zien. Een bericht van je Facebookpagina bereikt trouwens gemiddeld van 19% van de mensen die je pagina leuk vinden. Dat is niet heel raar als je erbij bedenkt dat 36% van de internetgebruikers dagelijks naar een video kijkt en nog eens 29% doet dat tenminste 1 maal per week. 19 % kijkt overigens nooit video’s dus er is ook nog een markt voor non-video. Bijna de helft van de gebruikers (48%) kijkt op een mobiele telefoon.

Shoppen we ook online? Jazeker! 75% van de internetgebruikers doet (een deel van) zijn research online. En qua aankopen doen we dat zowel op desktops als op een mobiel. Het geld gaat dan voornamelijk naar mode, gereedschap en doe-het-zelf, en naar reizen. En de eerste keer dat een klant over een bedrijf hoort is in 21% van de gevallen online en in 13% via e-mail (offline direct mail is nog steeds 14% en televisie zelfs 19%).

Tot slot nog even wat algemene feitjes: 58% van de internetgebruikers wil het liefst alles digitaal doen en 85% van de internetgebruikers vindt online privacy belangrijk. 41% gooit periodiek zijn cookies weg en 30% heeft een ad-blocker. Privacy is dus in ieder geval online wel een thema om mee rekening te houden.

Leuk om te weten? Ja, maar ook belangrijk. Want als je op Facebook gaat adverteren en je optimaliseert je advertenties voor een desktop is dat anno 2018 gewoon een slecht idee als 89% van je publiek op een mobiel zit. Verder zie ik het feit dat video de meeste interactie krijgt als (nogmaals) uitnodiging om ermee te gaan experimenteren, ook voor video trouwens.

En het gebruik van ad-blockers en het weggooien van cookies maakt retargeting een stuk lastiger, zeker op Facebook wat toch al niet bekend staat om zijn privacy vriendelijkheid.

3 Things social: Splish, een nieuwe ster aan het social media firmament? 

Ik hoor je denken: ik kan wegsurfen. Maar wacht nog even. Want dit stuk gaat niet over de nieuwe Instagram (die hadden we eerder dit jaar met Vero) maar over een super niche tool waarmee je looping video (zeg maar een animated GIF) met elkaar kunt delen: Splish. Doel is niet om dat publiek te doen, maar wel onder vrienden. Daarmee lijkt het wat meer op Snapchat wat door veel gebruikers puur voor de messaging functie wordt gebruikt. Verder kun je er veel dingen mee die ook op Snapchat en Instagram met foto’s kunnen.

Wat is hier dan zo bijzonder aan? Dat de social aspecten waar we met zijn allen licht verslaafd aan zijn (zeg maar de going viral-factor), een beetje anders werken in Splish. Je kunt de filmpjes wel leuk vinden, doorsturen of delen maar dat speelt geen rol in de weergave ervan. Daarvoor is het fenomeen influencer ook afwezig.

Uiteindelijk willen de makers de scherpe kantjes van social media gebruik eraf halen om op die manier social terug te brengen naar waar social media om is begonnen: het delen van persoonlijke momenten met vrienden op een digitale manier. Of de app echt toekomst heeft moeten we afwachten. In ieder geval hebben ze de steun van Y Combinator, een grote Venture Capital firma in de VS.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.