3 things social·privacy·SMM

3 Things Social: Facebook in reactie modus, B2B video op LinkedIn en Pinterest maakt volgen makkelijker

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende 3 dingen: Facebook gaat in reactie modus, LinkedIn introduceert video voor je bedrijfspagina en Pinterest maakt volgen makkelijker.

Facebook gaat in reactie modus

De afgelopen week kwam er heel erg veel nieuws van Facebook. Alle nieuws was een reactie op de ontwikkelingen rondom Cambridge Analytica. Je zou bijna denken dat Facebook definitief is ontwaakt uit de “goed nieuws slaap” waar het tot halverwege 2017 in zat. Ik wil het gaan hebben over de nieuwe privacy instellingen, de tijdelijke stop op chatbots en de beslissing om geen targeting meer mogelijk te maken op basis van data van derden.

Voordat we met de afzonderlijke nieuws items beginnen wil ik het eerst even in perspectief plaatsen. Wie dacht dat Facebook nu leegstroomt, komt bedrogen uit als je kijkt naar de onderstaande cijfers over het aantal maandelijks actieve gebruikers. En data van de site App Annie wijst erop dat ook de app downloads voor apps van Facebook weer op de niveaus zijn van voor de Cambridge Analytica crisis. Het enige wat echt in strak tempo omlaag vliegt is de beurskoers (van rond de €185 twee weken geleden naar iets onder de €160 op 29 maart). Maar als mijn eigen ervaring met crises en aandelenkoersen me niet in de steek laat komt ook dat wel weer goed op termijn.

MAU Facebook 03 2018 TNW.png

Allereerst was er nieuws voor alle gebruikers. De privacy instellingen worden versneld gecentraliseerd. Dit was al gepland en aangekondigd in het kader van de GDPR maar dit wordt nu sneller uitgerold. Nu moet je nog een 20 verschillende plekken in de app aangeven of je data wel of niet wilt delen en met wie. En dat is dus eindelijk afgelopen. Hieronder vind je een schermprint van hoe dit er dan uit komt te zien.

privacy_settings_fb_desktop_2

Zijn er zaken waar je op moet letten? Ja, ik zou vooral eens kijken bij de Apps en Websites, want daar vind je de functie die ook de oorzaak is van het schandaal rondom Cambridge Analytica. Daar staan namelijk de apps die je Facebook-data blijvend uitlezen, zoals persoonlijkheidstests, apps waarop je met je Facebook ID bent ingelogd, etc. Mijn tip is om alles uit te zetten wat je niet dagelijks nodig hebt.

Een andere tip is om – net als bij LinkedIn – eens goed te kijken naar je advertentie voorkeuren. Daar kun je namelijk aangeven van wie je wel en van wie je geen advertenties te zien krijgt.

Dan het minder goede nieuws, de tijdelijke stop op chatbots. Deze stop werd afgekondigd als onderdeel van een bredere verandering in de manier waarop Facebook naar apps kijkt. Facebook wil onderzoek doen naar hoe apps (en een chatbot is een app) in Messenger met informatie van gebruikers omgaan en hoe daar mogelijk misbruik van kan worden gemaakt. De verwachting is dan ook dat als de stop wordt opgeheven, er striktere regels komen voor op de app platformen. Voor alle duidelijkheid: de stop geldt voor nieuwe bots en voor nieuwe inlogpogingen op bestaande bots. Als je dus al een bot hebt, dan werkt die gewoon door. Waarschijnlijk duurt de stop op nieuwe chatbots een paar weken.

Tot slot het andere minder goede nieuws. Facebook stopt met het aanbieden van mogelijkheden om je advertenties te targeten op basis van data van externe aanbieders (met name Experian en Acxiom). Dit is een functie die in Nederland relatief weinig gebruikt wordt omdat de aanbieders geen of geen betrouwbare data hebben (dit in tegenstelling tot in de VS en het Verenigd Koninkrijk). Het doel is om gebruikers meer privacy te geven. Voor de normale Nederlandse adverteerder is dit dus geen ramp. Maar de aantrekkelijkheid van Facebook voor adverteerders in het algemeen wordt wel minder groot (hallo, Snapchat!).

Wat moeten we hier als ondernemers nou van vinden? Persoonlijk vind ik het goed dat Facebook gedegen onderzoek doet naar hoe het platform misbruikt kant worden. Daar hebben we denk ik allemaal belang bij omdat ook adverteerders baat hebben bij een platform waarop gebruikers (= potentiele klanten) zich veilig voelen. En de paniek modus bij Facebook dat alles nu ineens tegelijk moet? Tja, dat is nou eenmaal zo. Des te sneller is de pijn ook weer weg, moet je maar denken. Tot slot denk ik dat het belangrijk is dat alle gebruikers op Facebook begrijpen waar hun data voor gebruikt wordt en daar invloed op uit kunnen oefenen. Dat is ook in de geest van de nieuwe privacy wetgeving. En voor marketers vergroot het de uitdaging om met relevante en nuttige content te komen. En ik denk dat een goede marketer nooit vies is van een leuke uitdaging. Toch?

LinkedIn introduceert video voor je bedrijfspagina

Op je persoonlijke pagina kon het al een tijdje, maar vanaf nu kan het ook op je bedrijfspagina: een video op je LinkedIn pagina zetten. En dat is goed nieuws voor alle vloggende ondernemers. Even goed nieuws is dat het ook mogelijk wordt om video advertenties te gaan plaatsen.

LP-Video-Ads-324x580-v01.06.01.gif

Voor het laatste liep overigens al een test met 700 bedrijven (waaronder KLM en Philips) en daaruit is gebleken dat advertenties met een video 3 maal zoveel kijkers trekken als advertenties met alleen tekst of foto’s. Dat is dan weer niet heel erg onlogisch gezien de menselijke voorkeur voor bewegende beelden. Daarnaast was dit natuurlijk niet iets wat we op LinkedIn gewend waren, dus een deel van de extra kijkers kan ook van de nieuwigheid komen.

Beide vormen van video zullen op auto-play modus staan en video advertenties zullen als stand alone bericht op de tijdlijn van gebruikers komen. Dus met de juiste doelgroep definitie heb je nu een grotere kans dat mensen je advertentie zien en er ook nog naar kijken. In het begin zal dit effect nog sterker zijn, vermoed ik.

Waarom is dit belangrijk? Het past in de ontwikkeling die we bij LinkedIn zien waarbij het platform steeds minder saai en zakelijk wordt en steeds meer gericht wordt op jongere generaties. Hierdoor, en door de steeds verdergaande integratie met Microsoft producten, blijft het platform aantrekkelijk voor (met name) B2B activiteiten en voor recruitment. De kans dat jouw doelgroep op LinkedIn zit of anders komt is dan ook groot. Hierdoor wordt het ook weer aantrekkelijker om te adverteren.

Makkelijker volgen op Pinterest

And now, for something completely different: Pinterest kwam deze week met de aankondiging dat er een aparte tab komt waarop je pins kunt vinden van mensen en borden die je volgt. Als je de nieuwste versie (6.46 voor iOS en 6.56 voor Android) download dan heb je de nieuwe functionaliteit die je hieronder terugvindt in de vorm van een screenprint van Pinterest zelf.

Following Tab

Waarom hebben ze dit gedaan? Uit gebruikersonderzoek is gebleken dat sommige gebruikers niet alleen afhankelijk willen zijn van de pins die Pinterest ze aanraadt maar ook zelf op zoek willen naar nieuwe pins. En dat kan met de nieuwe functionaliteit.

Voor Pinterest gebruikers heeft het ook als voordeel dat andere mensen niet alleen bij toeval jouw pins te zien krijgen, maar dat ze er ook actief naar op zoek kunnen gaan. En dat vergroot de kans dat ze jouw pins te zien krijgen als ze jou en/of jouw borden volgen.  Gaat dit leiden tot grote veranderingen in de hoeveelheid pins die mensen van je zien? Dat weet ik niet. Goede content zal ook hier heel erg helpen.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

3 gedachten over “3 Things Social: Facebook in reactie modus, B2B video op LinkedIn en Pinterest maakt volgen makkelijker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.