3 things social·privacy·SMM

3 Things Social Facebook F8 editie: Je eigen AR filters bouwen, groepen van een app naar een tab en do not track?

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat 3 aankondigingen van Facebook’s F8 conferentie: do not track op Facebook, het Facebook groepen tabblad en je eigen AR filters bouwen voor Instagram.

Do not track op Facebook

Dat Facebook een enorme hoeveelheid data over ons heeft is algemeen bekend. Dat het die data gebruik om adverteerders in staat te stellen om gericht te adverteren binnen Facebook is ook niets nieuws. En dat die data niet altijd even goed wordt gebruikt, weten we inmiddels ook. Dat Facebook er een dating service mee opzet, zal ook weinig mensen echt verbazen.

Tegelijkertijd, in browsers kun je de cookies en geschiedenis verwijderen. Dit is al jaren standaard functionaliteit en ook in veel apps kan dit direct of (indirect) door de cache van je telefoon of computer leeg te gooien. En verreweg de meeste browsers hebben wel functionaliteit om cookies te blokkeren en een “do not track” knop tegen tracking cookies. Binnen Facebook was dit tot nu toe niet mogelijk. Dat verzamelt en bewaart bijna alles, zelfs als je niet ingelogd bent.

Maar binnenkort (reken op een paar maanden) komt die functie om je browser geschiedenis te verwijderen er wel en hij heet “Clear History”. Die functie anonimiseert je browser geschiedenis, die is gelinkt aan de Facebook Analytics (denk aan de Pixel) en die externe sites gebruiken om gericht te adverteren. Als “Clear History’ beschikbaar is kun je er ook voor kiezen om deze gegevens helemaal niet te laten linken met je profiel. Een “do not track” functie of een opt out dus.

Screen_Shot_2018_05_01_at_8.12.11_AM

De gevolgen voor jou als gebruiker zijn dan dat je dus geen advertenties meer krijgt die zijn aangepast op je profiel en dat je mogelijk op een aantal sites opnieuw moet aanloggen als je dat eerder met je Facebook profiel hebt gedaan. Niets wat heel onoverkomelijk is.

Maar een ander gevolg, voor adverteerders, is dat er mogelijk een hoop data verdwijnt van het platform waarmee je gericht mensen kon benaderen. Met name als gebruikers massaal gebruik maken van de mogelijkheid om data uit het verleden te wissen en te kiezen voor een opt out.

En dat is een flinke veer die adverteerders moeten laten. In die zin zal het denk ik ook de nodige mensen tot nadenken stemmen over de te voeren advertentie-strategie op Facebook en nut en noodzaak van het gebruik van de Facebook Pixel. Persoonlijk denk ik dat deze ontwikkeling bijdraagt aan een trend waar we afstappen van hyperpersoonlijke advertenties (AR- en VR-belevingen zijn een heel ander verhaal, voorlopig).

Aan de andere kant hebben we met de Zondag met Lubach actie “bye bye, Facebook” gezien dat er heel veel moet gebeuren voordat gebruikers echt massaal drastische maatregelen gaan nemen. En de meeste mensen die ik ken, gebruiken de “do no track” functies in hun browsers ook niet zo actief.

Deze functie past in de strategie van Facebook om een aanvaardbaar niveau van privacy te bieden aan gebruikers en zo de excessen als Cambridge Analytica in de toekomst te voorkomen. En in Europa is er de GDPR die vereist dat eindgebruikers de controle over hun persoonlijke data krijgen. En de clear history functie met de opt out passen daar prima bij.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzuck%2Fposts%2F10104899855107881&width=500

Wat moet je hier als adverteerder mee? Het is altijd goed om een plan B te hebben, dus ik raad je aan om na te denken over de alternatieven die je hebt voor het gebruik van de Facebook pixel, met name na te denken over de vraag hoe je dan doelgroepen voor je advertenties moet gaan selecteren. En mogelijk moet je ook nadenken over de andere middelen om veel over je gebruikers, klanten, volgers te weten te komen. Zoals een Facebook Groep.

Een aparte Tab (en een nieuwe plugin) voor Facebook Groepen

Van de 2,1 miljard gebruikers op Facebook maken 1,4 miljard elke maand gebruik van Facebook Groepen. Het is dus een belangrijk onderdeel van de hele Facebookervaring, ook voor bedrijven. Maar de groepen waren een tijdje minder zichtbaar op Facebook. Want Facebook besloot in 2017 om de aparte Groups app uit de roulatie te halen.

Nu komt daar een apart tabblad in de Facebook app voor terug waarop je alle Facebook groepen die je volgt terug kunt vinden. Op datzelfde tabblad komt ook later dit jaar een mogelijkheid om nieuwe Facebook groepen te ontdekken met een zoek/ontdek functie.

Daarnaast komt er ook een nieuwe plug in die je op je website en in je nieuwsbrieven kunt opnemen. Met die plug in kun je mensen dan de mogelijkheid geven op zich bij jouw Facebook groep aan te sluiten.

En met name dat laatste is prettig voor bedrijven die al een Facebook groep hebben of er een willen starten. Want als je alleen een stukje html code hoeft te kopiëren en plakken in je nieuwsbrief dan maak je de drempel om lid van een groep te worden een stuk lager. Daarnaast zijn Facebook groepen een middel om meer ‘meaningful interactions’ te krijgen en hoe meer gebruikers er lid zijn van een groep, hoe groter de kans dat er ook echt goede inhoudelijke discussies ontstaan. En dat leidt dan weer tot meer zichtbaarheid op de tijdlijn van gebruikers, ook met het nieuwe algoritme.

Bouw je eigen filters in Instagram en Messenger

Behalve voor Facebook zelf werd er ook voor Messenger (een compleet redesign van de look & feel van de app), Whatsapp (video calling en stickers) en Instagram (redesign van het gedeelte waarin je kunt zoeken) het nodige aangekondigd tijdens F8. Een van de ontwikkelingen op Instagram gebied was dat het mogelijk wordt om je eigen filters te bouwen en te verspreiden op Instagram. De mogelijkheid om filters te ontwerpen was er al in Facebook maar in de praktijk werd die mogelijkheid niet echt gebruikt.

Dit gaat mogelijk worden via de nieuwe versie van AR studio die ook werd aangekondigd. Gebruikers kunnen daarin hun eigen filters ontwerpen en dan ook gebruiken. De mensen die hun volgen kunnen de filters dan ook gaan gebruiken en zo verspreiden de filters zich op basis van populariteit. De mogelijkheid om filters te ontwerpen was er al in Facebook maar in de praktijk werd die mogelijkheid niet echt gebruikt.

Daarnaast krijgen grotere merken ook de mogelijkheid om in Messenger leuke dingen te gaan doen met Augmented Reality en winkelen. Ik had dit kunnen uitschrijven, maar Facebook heeft daar een filmpje voor wat vertelt wat er allemaal kan. Op dit moment loopt er een proef met 4 merken, waaronder Nike en Sephora.

Waarom is dit nou belangrijk? Ik verwacht niet dat dit een ontwikkeling is waar je als ondernemer gelijk iets mee kunt. Aan de andere kant, als je als bedrijf je eigen filters kunt maken, al dan niet met hulp van een grafisch ontwerper, en die kunt uitzetten bij je fans en volgers, dan is dat natuurlijk een mooie manier van reclame maken. Oh, dat heeft Snapchat net aangekondigd? Tja, je weet wat Facebook doet als Snapchat functionaliteit introduceert die goed werkt voor gebruikers of adverteerders…

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook. En als je toch op mijn Facebook pagina bent zou ik het leuk vinden als je die leuk vind.

Tot volgende week!

 

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social Facebook F8 editie: Je eigen AR filters bouwen, groepen van een app naar een tab en do not track?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.